Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν την Πέμπτη, καθώς η δημοπρασία για το 5G στη Γερμανία οδήγησε τον δείκτη των μετοχών των εταιρειών τηλεπικοινωνίας υψηλότερα, ενώ το περιστατικό με τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν προκάλεσε αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 “συνήλθε” από την πτώση 0,2% που παρουσίαζε λίγο μετά το “καμπανάκι” της έναρξης, για να κλείσει τελικώς με άνοδο 0,16%, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε επίσης κατά 0,10%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,45%, ο γαλλικός CAC έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, με οριακή άνοδο 0,01%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε επίσης στο “όριο”, με μικρές απώλειες 0,01%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε ισχυρά ανοδικά κατά 0,76%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,06%.

Ο κλάδος των βασικών πόρων ηγήθηκε των κερδών, με άνοδο κατά 1,6%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών μέσων ενημέρωσης υποχώρησαν κατά 0,7%.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε έναν ελφρώς θετικότερο τόνο στο ζήτημα του εμπορικού πολέμου με την Κίνα την Τετάρτη, ωστόσο απείλησε και πάλι με αύξηση δασμών στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη βρίσκονται “σε δοκιμασία”.

Στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC την Πέμπτη ότι δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υπενθύμιση ήρθε ενώ οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κυβερνώντος στη Βρετανία Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος παλεύουν για τη διαδοχή της πρωθυπουργού Theresa May, ο καθένας με το δικό του σχέδιο για το Brexit.

Ο ευρωσκεπτικιστής πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ξεκίνησε την εκστρατεία του με την υπόσχεση να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, εξασφάλισε στην πρώτη ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος 114 ψήφους, με δεύτερο τον διάδοχό του στο Φόρειν Όφις, Jeremy Hunt, με 43 ψήφους.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) παρέμεινε εξάλλου σταθερή στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της την Πέμπτη, ενώ επέρριψε την ευθύνη για την άνοδο του ελβετικού φράγκου στην αύξηση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Στα εταιρικά νέα, η Γερμανία συγκέντρωσε 6,55 δισ. ευρώ από τη δημοπράτηση του ραδιοφάσματος για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Ρυθμιστής Δικτύων (BNetzA), μετά από ένα διαγωνισμό που διήρκεσε περίπου τρεις μήνες και θα φέρει στην αγορά έναν τέταρτο φορέα.

Αυτός θα είναι ο γερμανικός πάροχος τηλεπικοινωνιών 1 & 1 Drillisch, ο οποίος είδε την μετοχή του να κερδίζει 5%, ως αντίδραση των επενδυτών στην είδηση. Οι μετοχές της United Internet, μητρικής εταιρείας της 1 & 1 Drillisch σημείωσαν επίσης κέρδη 3,6%.

Η βρετανική Ferguson είδε τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 6,1%, μετά την ανακοίνωση ότι το Trian Fund Management απέκτησε μερίδιο 6% στην εταιρεία.

Στο άλλο άκρο του δείκτη των blue chip της Ευρώπης, η βρετανική εταιρεία παραγωγής χαλκού Aurubis είδε τη μετοχή της να σημειώνει πτώση 7,5%, αφού ο CEO του αποπέμφθηκε εν μέσω αυξανόμενων δαπανών σε σχέση με τις προβλέψεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here