Η διοίκηση της Microsoft στην Ελλάδα υπό τον κ. Θεοδόση Μιχαλόπουλο, σαφώς επηρεασμένη από την απόφαση της μητρικής εταιρείας για μείωση του προσωπικού κατά 10.000 άτομα, παρουσίασε το δικό της σχέδιο αναδιάρθρωσης (όχι τόσο βίαιο όσο της μητρικής) αλλά και τα νέα σχέδια ανάπτυξης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τα data centers.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Θεοδόση Μιχαλόπουλο, τόσο η επένδυση μέσω των data centers (DCs) όσο και η πρωτοβουλία GR for Growth, προχωρούν κανονικά.
Σε ό,τι αφορά το Skilling, ότι
- «είμαστε ήδη στις 40.000 εκπαιδεύσεις (με στόχο τις 100.000), συμπεριλαμβανομένων 4.500 εκπαιδεύσεων στο Δημόσιο».
Η αδειοδότηση του έργου των Data Centers προχωρά κανονικά και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει περάσει επιτυχώς το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, είπε ο κ. Μιχαλόπουλος.
Αναφερόμενος γενικότερα στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του DC, είπε ότι βιώνουμε δύο τεράστιες αλλαγές παράλληλα, την ψηφιοποίηση σχεδόν των πάντων σε αυτό που αποκαλούμε πλέον 4η βιομηχανική επανάσταση και τη στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που οδηγείται κυρίως από την κλιματική κρίση και άλλα παγκόσμια γεγονότα που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση.
Στη συμβολή αυτών των δύο αλλαγών, βρίσκουμε χιλιάδες κέντρα δεδομένων που λειτουργούν όλο το 24ωρο για να υποστηρίξουν ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων υπηρεσιών.
Όταν αναφερόμαστε στο Cloud, μιλάμε στην πραγματικότητα για τα δεδομένα που αποθηκεύονται στα κέντρα δεδομένων – τα κτίρια που στεγάζουν τράπεζες μονάδων επεξεργασίας.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι η ενέργεια που χρησιμοποιούν τα κέντρα αυτά αντιπροσωπεύει το 1% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται παγκοσμίως.