Όπως ακριβώς προ εβδομάδος είχε προβλέψει το “Β”, οι βασικοί μέτοχοι και πρωταγωνιστές της Attica Bank κλείστηκαν σ’ ένα δωμάτιο, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και συμφώνησαν -επιτέλους- τους όρους της αύξησης κεφαλαίου με τη συμμετοχή της Thrivest.

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κατέληξαν σε καταρχήν συναντίληψη για τον οδικό χάρτη, που περιλαμβάνει την είσοδο με  60 εκατ. ευρώ, ως ιδιώτη επενδυτή της Thrivest, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ.

Με 40 εκατ ευρώ θα εισφέρει το ΤΜΕΔΕ και 329 εκατ ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με την ασφυκτική πίεση της Τράπεζας της Ελλάδος, σχεδιάστηκε και «κλείδωσε»  ο “οδικός χάρτης” που θα οδηγήσει στον …5ο τραπεζικό πυλώνα.

 • Η Attica Bank θα ενωθεί με την Παγκρήτια Τράπεζα η οποία από την πλευρά της βρίσκεται στην τελική ευθεία για την απορρόφηση του ελληνικού βραχίονα της HSBC.

Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στην οδό Πανεπιστημίου συμμετείχαν:

 • ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, 
 • ο επικεφαλής της Εποπτείας Τραπεζών ΤτΕ Σπύρος Παντελιάς
 • η υποδιοικητής της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου,
 • η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού,
 • ο CEO του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης
 • ο πρόεδρος του Ταμείου των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) Κωνσταντίνος Μακέδος.

Από την πλευρά της Thrivest Holdings Ltd (εταιρεία συμφερόντων των κκ Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου) συμμετείχε ο επιχειρηματίας και μέτοχος Αλέξανδρος Εξάρχου.

Μετά από την κεφαλαιακή αύξηση η Thrivest Holdings Ltd θα αποκτήσει το 10% του νέου συνόλου των τίτλων της Αttica Bank.

Το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) από 20,11% σήμερα θα περιοριστεί στο 10,4%

Το ΤΧΣ με τα 329 εκατ. ευρώ που θα εισφέρει θα διατηρήσει το υφιστάμενο 69,51% που έχει στην τράπεζας.

Ο ΕΦΚΑ θα διατηρήσει το 8,40% εισφέροντας στην αύξηση κεφαλαίου 39,8 εκατ. ευρώ.

 • Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση της Attica Bank επιβεβαίωσε ότι από την ταξινόμηση των χαρτοφυλακίων προς πώληση και τη λήψη των πρόσθετων προβλέψεων (αφού ολοκληρωθεί η Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) θα επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα χρήσης 2022 με ζημιές 330 εκατ. ευρώ.

Το ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προέβλεπε πως το μερίδιο που αντιστοιχεί στον καθένα από τους υφιστάμενους μετόχους, λαμβάνοντας υπόψη και τα ποσοστά που κατέχουν στην τράπεζα, διαμορφώνεται ως εξής:

 • 329 εκατ. ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) (ποσοστό 69,51%).
 • 95 εκατ. ευρώ το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) που μετά και τη μεταβίβαση του ποσοστού, το οποίο κατείχε η Ellington πλέον ελέγχει το 20,11% της Attica Bank.
 •  40 εκατ. ευρώ ο e-EΦΚΑ (ποσοστό 8,40%) και
 •  περίπου των 9 εκατ. ευρώ οι λοιποί μέτοχοι (ποσοστό 1,99%).

Σύμφωνα με το δελτίο, το χρονοδιάγραμμα της αύξησης προβλέπει ότι από 30 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου θα διαρκέσει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, ενώ στις 28 Απριλίου θα ξεκινήσει η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here