Τις δυσκολίες και την αδυναμία των επιχειρήσεων και επαγγελματιών να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ως απότοκο της ύφεσης και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Επιμελητηρίου για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.
Εκτός από την ανάγκη ύπαρξης ενός αποτελεσματικού πλαισίου για τη ρύθμιση των οφειλών και τη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, υπάρχει η ανάγκη για ένα βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Όπως ανέφερε στην παρέμβασή του ο κ. Μίχαλος, «η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δυσεπίλυτα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση.
Και δεν έχουν, όχι εξαιτίας κακών πρακτικών, αλλά γιατί παλεύουν να επιβιώσουν σε μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 25% τα τελευταία χρόνια. Αγωνίζονται απέναντι σε μια πρωτοφανή ύφεση. Απέναντι στη δραματική μείωση της ζήτησης, στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας. Αλλά και στην εξοντωτική αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Πλέον, ένας ελεύθερος επαγγελματίας, για να μη βρεθεί στη θέση του οφειλέτη, θα πρέπει να δουλεύει αποκλειστικά σχεδόν για το κράτος και για τα ασφαλιστικά ταμεία!
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποτέλεσε ζωτική ανάγκη η δημιουργία ενός πλαισίου ρύθμισης οφειλών, με τρόπο δίκαιο, ρεαλιστικό, βιώσιμο και αξιοπρεπή. Ενός πλαισίου που θα δώσει στους ελεύθερους επαγγελματίες τη δυνατότητα να πάρουν ανάσα. Θα δώσει σε βιώσιμες κατά τα άλλα επιχειρήσεις τη δυνατότητα να γλιτώσουν την πτώχευση. Να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους, να συνεχίσουν να παρέχουν θέσεις εργασίας και να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία.
Η δημιουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών ήταν ένα σημαντικό, θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα Επιμελητήρια – και βεβαίως και το ΕΒΕΑ – υποστήριξαν από την αρχή την λειτουργία του μηχανισμού, αναπτύσσοντας γόνιμο διάλογο με το υπουργείο οικονομικών και την αρμόδια Ειδική Γραμματεία.
Σήμερα πάνω από 50.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν ξεκινήσει να χτίζουν την αίτησή τους και περισσότεροι από 1.000 έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία. Βεβαίως, ο αριθμός αυτός παραμένει χαμηλός, σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.
Αυτό που δεν θα πάψουμε να αναδεικνύουμε ως Επιμελητήριο, είναι η ανάγκη μείωσης της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης. Για να μπορέσει η αγορά να ανακάμψει. Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.