Κριτήριο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την αποζημίωση φαρμάκων θα αποτελεί η διενέργεια κλινικών ερευνών στην Ελλάδα από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Επιτροπής  ΗΤΑ, Δημήτρης Κούβελας, από το βήμα του 7ου Clinical Research Conference.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως αυτή η αλλαγή, που απαιτεί και σχετική θεσμοθέτηση, θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του μελλοντικού Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας.

Ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, παράλληλα, υποστήριξε πως μέσα στον Ιανουάριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες αξιολογήσεις φαρμάκων στο πλαίσιο της Επιτροπής HTA, εντός του χρονικού ορίου των πρώτων 100 ημερών.

Συζητώντας για τα εμπόδια που έχει συναντήσει έως σήμερα η διαδικασία, ο κ. Κούβελας αναφέρθηκε εκ νέου στην απροθυμία των αξιολογητών να συμμετέχουν στη διαδικασία. «Συχνά οι αξιολογητές δεν απαντούσαν ούτε στα email, ενώ και οι πρώτες αξιολογήσεις που πήραμε ήταν πολύ σύντομες», σημείωσε.

Παράλληλα,  υποστήριξε πως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, σε κάποιο επίπεδο,  ακόμη και η προσφορά βοήθειας σε ασθενή από το εταιρεία στο πλαίσιο της ΕΚΕ. Την άποψη αυτή ενστερνίστηκε και ο Ιατρικός Διευθυντής της Roche Hellas Σωκράτης Κουλούρης.

«Εάν τα λεφτά του clawback και του rebat, αντί να τα επιστρέφαμε τα χρησιμοποιούσαμε σε δράσεις ΕΚΕ, θα ήταν προτιμότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, κατά τον κ. Κουλούρη δεν θα πρέπει να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών στην πρόσβαση.

«Αν στη Γερμανία αποζημιώνεται ένα φάρμακο, την ίδια μέρα θα πρέπει να αποζημιώνεται και στην Ελλάδα. Οι ασθενείς πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές», σημείωσε. Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση που θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα στην αξιολόγηση.» Θα βοηθήσει να έρθει η καινοτομία και οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα», σημείωσε.

Προσέθεσε, τέλος, πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να κάνουμε μη παρεμβατικές μελέτες.

«Οι δαπάνες για την υγεία δεν είναι μόνο κόστος, αλλά ανάπτυξη για την υγεία», ανέφερε από την πλευρά του ο Ελευθέριος Θηραίος MD, Msc in Public Health, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας Βάρης και Γενικός Γραμματέας, Ιατρική Εταιρεία Αθηνών.

Αναφερόμενος στα δεδομένα των ασθενών, ανέφερε ότι θα μπορούν να ενσωματώνονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο αναμένεται να μπει και στα νοσοκομεία. «Γίνεται μία προσπάθεια να υπάρχει μια διαλειτουργικότητα των πρωτοκόλλων», σημείωσε, παρατηρώντας ότι οι εφαρμογές δεν μιλούν μεταξύ τους.

«Αυτό που ζούμε σήμερα συνδέει το όφελος με το αποτέλεσμα της κλινικής μελέτης. Η τάση είναι να εμπλέκουμε τους ασθενείς νωρίτερα, σε pre-registration clinical trials. Από το πρώτο στάδιο του σχεδιασμού της μελέτης», σχολίασε ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, BSc(Hons)Pharm MBA, Medical Affairs Head, Creative Pharma Services.

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ