Μια περίεργη μεθόδευση στο έγκλημα με τα ασφαλιστήρια της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ  

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ 

Σε μία βδομάδα από σήμερα, στις 31 Ιουλίου 2019, εκδικάζεται μια ακόμη υπόθεση από το σκάνδαλο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής της χρεοκοπημένης ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.

Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά, η ταλαιπωρία των χιλιάδων «ασφαλισμένων» συνεχίζεται. Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ούτε η διαδικασία εκκαθάρισης των εταιρειών ΑΣΠΙΣ και Commercial Value ούτε φυσικά η αποζημίωση των δικαιούχων ασφαλισμένων.

Υπάρχει όμως μια εξαιρετικά περίεργη μεθόδευση που η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δρομολογήσει με ύποπτα κίνητρα και στοχεύσεις.

Μ΄ ένα πρωτοφανές «ταξικό κριτήριο», τα ασφαλιστήρια Συμβόλαια Ζωής «χωρίστηκαν» σε δύο κατηγορίες:

  • Στα συμβόλαια μικρής αξίας και
  • Στα «μεγάλα» συμβόλαια

Κατά την άποψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα «μικρά σε αξία» συμβόλαια παρέμειναν χαρακτηρισμένα ως Συμβόλαια Ζωής και δικαιούνται αποζημίωσης.

Αντιθέτως τα «μεγάλα»(;) ( μεταξύ των οποίων και διαφόρων επωνύμων, όπως και ενός ευρωβουλευτή), χαρακτηρίσθηκαν «επενδυτικά» και -κατά την άποψη της προηγούμενης κυβέρνησης- μ’ έναν αυθαίρετο και εξαιρετικά βολικό τρόπο, δεν δικαιούνται να περιληφθούν στον Πίνακα Αποπληρωμών του Εκκαθαριστή.

Με απλά λόγια, οι «φτωχοί» ασφαλισμένοι δικαιούνται προστασίας ενώ αυτοί που τοποθέτησαν μεγάλα (;)  ποσά σε Ασφαλιστήρια Ζωής δεν μπορούν να αποζημιωθούν από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.

Δεν υπάρχει νομικό έρεισμα σ’ αυτό τον «ταξικό» διαχωρισμό των Ασφαλιστικών Συμβολαίων.

Υπάρχει μόνο η εμμονή ορισμένων να δημιουργούν με ένα πλέγμα αποφάσεων και διαδικασιών ένα μεγάλο ιδεατό τείχος που χωρίζει τους Έλληνες σε «Πατρικίους και Πληβείους» ακόμη και στην Ασφαλιστική αγορά.

Ίσως η επιλογή αυτή, να βόλευε κάποιους που θέλουν συνειδητά να υπονομεύσουν το κύρος και την αξιοπιστία του Ασφαλιστικού θεσμού. Ίσως κάποιοι θέλουν να εκδικηθούν αυτούς που αποταμίευσαν στο παρελθόν…

Το σίγουρο όμως είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση – στο παρελθόν έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της ως αντιπολίτευση – οφείλει να λύσει αυτό τον Γόρδιο Δεσμό για να συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας στον πιο κρίσιμο τομέα της Ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία, αυτόν της Ασφαλιστικής Αγοράς