Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι σήμερα θα ανακοινώσει τον δικό του σχεδιασμό, τον διάδρομο για μια νέα μείωση των επιτοκίων του Ευρώ. Θα πρέπει όμως να το κάνει με τρόπο που να μην ευνοεί υπερβολικά τις  Γερμανικές, Γαλλικές και Ολλανδικές τράπεζες αλλά να στηρίζει τις τράπεζες του Ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα).

Αμέσως μετά τη σκυτάλη θα πάρει ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ. Η  αμερικανική Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων δεν είναι δημοφιλής σε όλες τις χώρες.

Οι βορειοευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσουν κέρδη από τον δανεισμό ενώ παράλληλα καταβάλλουν τίμημα στην ΕΚΤ για να διατηρούν στα ταμεία της τη ρευστότητά τους.

Στην Ευρωζώνη οι τράπεζες κρατούν στα ταμεία της ΕΚΤ κάθε βράδυ πλεονασματική ρευστότητα  ύψους τουλάχιστον 1,7 τρισ. ευρώ. Με το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4% η συνολική επιβάρυνση γι’ αυτή τη ρευστότητα υπερβαίνει τα 7 δισ. ευρώ ετησίως. Ο Μπενουά Κερέ, στέλεχος της ΕΚΤ, έχει χαρακτηρίσει το κόστος αυτό «ψίχουλα» και έχει καλέσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης να ενδιαφερθούν περισσότερο για τον τεχνολογικό ανταγωνισμό  και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης πρέπει να βρει τη μέθοδο που δεν θα επιδεινώνει τις ευαίσθητες τραπεζικές ισορροπίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here