πληθωρισμός, στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη, δεν είναι παροδικό φαινόμενο.

Συντηρείται από τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που γέννησε η προηγούμενη νομισματική πολιτική, με το πολύ φθηνό χρήμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σήμερα υπάρχουν:

  • οι λίγοι πολύ κερδισμένοι, με άφθονο χρήμα προς κατανάλωση (που συντηρεί το πληθωρισμό)

και

  • οι πάρα πολλοί υπερδανεισμένοι που τα ανοδικά επιτόκια τους προκαλούν -κυριολεκτικά- καταστροφή.

«Οι καταναλωτές είναι αισιόδοξοι για το σήμερα, αλλά δυστυχισμένοι για το αύριο», έγραψε ο Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial.

  • «…Και πάλι, βλέπουμε μια ιστορία δύο οικονομιών…”.

Για να το ..μεταφράσουμε στα …Ελληνικά:

Η Ελλάδα συμπληρώνει ήδη 7 διαδοχικά τρίμηνα με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του +8%. 

Ωστόσο, η ακρίβεια και η αβεβαιότητα για το αύριο δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις και επιθετικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο….

Η Ελληνική Οικονομία έχει αντοχές, έχει εξασφαλισμένες ταμειακές ροές αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από πολλές κοινωνικές ανισότητες.

Η οικονομία τρέχει με υψηλούς ρυθμούς αλλά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι εγκλωβισμένο σε σταθερά χαμηλά εισοδήματα που καθημερινά χάνουν μερίδιο της  αγοραστικής τους δυνατότητας.

Σε άλλες χώρες ο πληθωρισμός έχει ήδη επιδράσει στην πραγματική οικονομία.

Aξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει στις άλλες αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη:

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κατασκευαστική αγορά συρρικνώνεται ξαφνικά μετά το άλμα των επιτοκίων, καθώς η Federal Reserve διενεργεί μια από τις επιθετικότερες εκστρατείες στην ιστορία της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Οι ενάρξεις κατοικιών κατρακύλησαν -8,1% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,439 εκατ. μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 1,566 εκατ. μονάδες από 1,575 εκατ. προηγουμένως.

Παράλληλα, οι κατασκευαστικές άδειες – ένδειξη της δραστηριότητας στην αγορά τους επόμενους μήνες – σημείωσαν μικρή αύξηση +1,4%. Τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια έχουν εκτιναχθεί. Η Fed έχει οδηγήσει τα επιτόκια της από ένα επίπεδο κοντά στο μηδέν που ήταν στις αρχές του έτους, στο 3,00% με 3,25% σήμερα ενώ οι αναλυτές περιμένουν οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχιστούν τους επόμενος μήνες και μέσα στο 2023.

Κατά -0,6% μειώθηκε η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα και στην ευρωζώνη τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here