Μια ελληνική τράπεζα, χωρίς καταστήματα που προσελκύει …Γερμανούς καταθέτες…

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν . ΚΩΝΣΤΑ

Είναι η πρώτη ελληνική  ψηφιακή τράπεζα. Είναι μια τράπεζα που δεν μοιάζει με τράπεζα (a bank unlike a bank όπως λένε χαμογελώντας τα 165 στελέχη της).

Είναι νέα, είναι ψηφιακή, δεν έχει καταστήματα και δεν προσδοκά σε κέρδη από το dealing room δηλαδή δεν «παίζει» τα λεφτά της στις αγορές.

Φιλοδοξεί να κάνει όλες τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες (καταθέσεις-χρηματοδοτήσεις-διαμεσολαβήσεις) χωρίς τα παραδοσιακά εργαλεία των υπολοίπων τραπεζών.

Με μεγάλη καθυστέρηση είναι αλήθεια, ξεκινά τη λειτουργία της το Φθινόπωρο, αφού έχει ήδη συγκεντρώσει 100 εκατ. Ευρώ στο μετοχικό της κεφάλαιο που φιλοδοξεί να υπερδιπλασιάσει μόλις οι εργασίες της απογειωθούν.

Το επιχειρηματικό πλάνο λέει ότι θα φτάσει στο break even μέσα σε 2 χρόνια και οι μέχρι σήμερα εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις.

Ήδη έχει προσελκύσει σημαντικό ύψος καταθέσεων από την Ελλάδα αλλά -κυρίως- από το εξωτερικό αφού η Praxia Bank συνεργάζεται ήδη με τη Raisin, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συγκέντρωσης καταθέσεων (deposit marketplace) στην Ευρώπη.

Την εμπιστεύονται χιλιάδες καταθέτες από όλη την Γερμανία, αφού η Praxia Bank διαθέτει καταθετικά προϊόντα μέσω της WeltSparen.

Η αλήθεια είναι ότι τα capital control στην Ελλάδα βοήθησαν πολύ στην εξάπλωση της ιδέας μιας «ψηφιακής ελληνικής τράπεζας» χωρίς φυσικό κατάστημα.

Στις χρηματοδοτήσεις, η Praxia Bank έχει το πλεονέκτημα ότι επιλέγει πελάτες και την επιλέγουν οι καταστάσεις. Δεν χρηματοδοτεί επιχειρήσεις για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του παρελθόντος. Ρίχνει τα λεφτά της σε υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν σχέδιο, όραμα και φιλοδοξίες σ΄ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον από το μίζερο του παρελθόντος.

Η Praxia Bank είναι μια 100% ιδιωτική τράπεζα, με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και το πλεονέκτημα ενός υγιούς ισολογισμού, χωρίς βάρη. Προσπαθεί να κερδίσει λεφτά από την αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση των κινδύνων όπως οι καλές τράπεζες του παλιού καλού καιρού… Γι’ αυτό ακολουθεί τις πιο σύγχρονες διεθνείς πρακτικές.

Η Praxia Bank έχει επιλέξει την πλατφόρμα RiskFoundation™ της Moody’s Analytics για την ενοποίηση και τη συγκέντρωση των δεδομένων διαχείρισης κινδύνων από το σύνολο των τμημάτων της. Η βραβευμένη πλατφόρμα προσφέρει ένα ενιαίο σημείο ελέγχου για την ανάλυση κινδύνων και την εκπλήρωση των κανονιστικών υποχρεώσεων της τράπεζας

Είναι προφανές ότι η Praxia Bank επενδύει στην τεχνολογία και σ’ αυτόν τον αγώνα δρόμου δεν υπάρχει τερματισμός…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here