Με σύνθημα  “Δίπλα σας, εκεί που μας χρειάζεστε περισσότερο” η Korinthian Foods από τις πλέον εύρωστες περιφερειακές εταιρείες του κλάδου παροχής σίτισης υλοποιεί ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, που και μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα διαμορφώσει ένα σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθος.

Από το 2004 που ξεκίνησε την λειτουργία της (στον Σολομό Κορινθίας) μέχρι σήμερα η πορεία της εταιρείας-υπό τον Ηλία Κακογιάννη- είναι σταθερά ανοδική. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος- από τις πρωτόλειες ενέργειες μέχρι τις συμφωνίες μεγέθυνσης- ακολουθεί ένα πρωτόκολλο πιστότητας-ποιότητας, με αποτέλεσμα η εταιρεία να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες όσον αφορά την πρώτη ύλη, την παρασκευή-συσκευασία, διανομή μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Ο ευρύτερος κλάδος- επισιτισμού- προβλέπεται σύμφωνα με την Deloitte (Foodservice Market Monitor) να φθάσει τα 10,5 δισ €, πιάνοντας τα προ κρίσης μεγέθη-ρεκόρ (2019) δημιουργώντας χώρο για δημιουργία νέων εταιρειών, υλοποίηση επενδύσεων, εξαγωγικών προοπτικών.

Σε αυτή την συγκυρία η Korinthian Foods, έχοντας 20ετή παρουσία στον χώρο, εξαιρετικό good will, επιχειρεί το μεγάλο άλμα, που μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος θα αυξήσει την δυναμικότητα παραγωγής γευμάτων σε 90.000 (από 14.000 σήμερα) μέχρι το τέλος του 2024.

Φθινόπωρο ολοκληρώνεται η νέα μονάδα, ενδιάμεσα θα διευρυνθούν οι δραστηριότητες, θα συμφωνηθούν νέες συνεργασίες με σκοπό την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και μάλιστα στην Κύρια Αγορά.

Πρακτικά αυτό προϋποθέτει τάξη μεγέθους (σε όρους αποτίμησης) τουλάχιστον 40 εκατ με την Euroxx χρηματιστηριακή να έχει αναλάβει το σχετικό εγχείρημα.


Γεγονός πως, η οικονομική κρίση και η πανδημία έφεραν στο προσκήνιο νέες τάσεις στην αγορά και κατανάλωση τροφίμων για τους Έλληνες. Για παράδειγμα, το γεύμα στο σπίτι και το delivery παρέμειναν πολύ δημοφιλείς επιλογές, ακόμα και μετά το πέρας της πανδημίας.

Επίσης, τα “farm-to-table” εστιατόρια, εκτός από μία διεθνή τάση, έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και προέλευση των πρώτων υλών.

Επιπλέον, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων, παρουσιάζει άνοδο και το λεγόμενο “food-on-the go” και “fast dining”, τάση που προβλέπεται να ακολουθήσει σταθερά ανοδική πορεία και τα επόμενα χρόνια.

Αυτό το ανοδικό κύμα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο Ηλίας Κακογιάννης, που για το 2023 πέτυχε νέα αύξηση κύκλου εργασιών-στα 28,212 εκατ (από 16,092 το 2022), μικτά κέρδη 11,049 (από 5,458) με την τελική γραμμή κερδοφορίας στα 5,872 εκατ -καθαρά κέρδη μετά από φόρους/επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες- από 2,289 εκατ (2022). Η διοίκηση προχώρησε το 2023 σε σημαντικές αγορές αγαθών, υπηρεσιών και αγορές παγίων, μείωσε το κόστος κεφαλαίου/χρηματοδότησης ενώ στην ενότητα “χρεόγραφα-συμμετοχές” εγγράφεται η αγορά 2.040 μετοχών της Optima Bank- αποτιμώντας τες την 29/12/2023 δλδ στα 7,80 ευρώ- πλέον η μετοχή είναι στα 11,74 ευρώ με άνοδο 50,51% από την αρχή του έτους.

Θα μπορούσε η Korinthian Foods– και μέσω της Euroxx- να αποτελέσει προπομπό για την είσοδο και άλλων εταιρειών από έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο; η απάντηση είναι καταφατική από την πλευρά του team της χρηματιστηριακής.