Mια δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Παρέλαση κάνουν στην πλατεία Συντάγματος και τις γύρω περιοχές του κέντρου της Αθήνας τα σκούρα κοστούμια των υποψήφιων επενδυτών που ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες στο γάλα ανάμεσα στις καλοκαιρινές αμφιέσεις των τουριστών και των απλών πολιτών.
Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, γιατί μπροστά στην αναιμική ανάπτυξη της υπόλοιπης ευρωζώνης εκπροσωπεί το πιο ενδιαφέρον, το πιο αυθεντικό, το πιο κερδοφόρο αναπτυξιακό στοίχημα του ευρώ. 
Η σοβαρότητα και ο σχεδιασμός που αποπνέουν, μέχρι στιγμής, όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν δημιουργήσει ένα πολλά υποσχόμενο επενδυτικό αφήγημα, που όλοι θέλουν να εκμεταλλευτούν.
Οι πρώτες επαφές του πρωθυπουργού και των υπουργών με μεγάλους, επώνυμους επενδυτές και επιχειρηματίες, οι εξαγγελίες σοβαρών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι τη διανομή ψηφοθηρικών επιδομάτων, οι σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών στα κέρδη και τα μερίσματα, σε συνδυασμό με τις οριζόντιες φοροελαφρύνσεις που αγγίζουν το σύνολο της κοινωνίας, έχουν ήδη δημιουργήσει κινητικότητα στην πραγματική οικονομία.

  • Σε πρώτη φάση, το σχέδιο ανάπτυξης στηρίζεται στην αύξηση της αξίας της περιουσίας των Ελλήνων. Μετοχές και ακίνητα προσελκύουν το ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό το Χρηματιστήριο φλερτάρει με υψηλά των τελευταίων 4- 5 ετών, οι τιμές των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, γκρεμίζοντας ουσιαστικά το κόστος χρηματοδότησης σε σύγκριση με το πολύ πρόσφατο παρελθόν, ενώ οι πρώτες πρωτοβουλίες στον τομέα των ακινήτων (μείωση ΕΝΦΙΑ, αναστολή ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας μαζί με σημαντικές εκπτώσεις φόρου για αναβάθμιση κατοικιών) ανεβάζουν το κύμα των αγοραπωλησιών.
Η πλήρης άρση των capital controls που έχει δρομολογηθεί για τον Σεπτέμβριο, όχι μόνο δεν δημιουργεί ανησυχίες για ενδεχόμενη εκροή καταθέσεων, αλλά αντιθέτως υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει εισροή καταθετικών κεφαλαίων της τάξης των 16 δισ. ευρώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Για πρώτη φορά, ύστερα από 10 χρόνια, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη ως ένας προβληματικός εταίρος που χρήζει άμεσης βοήθειας, αλλά ως πυλώνας εφαρμογής αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν το οικονομικό περιβάλλον. Η αποφασιστικότητα στο θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού, η χωρίς δισταγμό και αναστολές αποφάσεις για τη ΔΕΗ, το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προώθηση συγκεκριμένων μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που λίμναζαν για χρόνια ολόκληρα, δείχνουν ότι η Ελλάδα θέλει να αλλάξει σελίδα.

Επόμενος στόχος της νέας οικονομικής πολιτικής είναι η σταδιακή αναβάθμιση της επίσημης πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, ώστε -σε συνδυασμό με την άρση των capital controls– να δημιουργήσουν κύμα εισροής κεφαλαίων. Την  Παρασκευή 2 Αυγούστου, αναμένεται η επόμενη αξιολόγηση από τη Fitch και αμέσως μετά ακολουθούν οι υπόλοιποι οίκοι.
Για το οικονομικό επιτελείο η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα ενδιαφέρει πολύ εν όψει της αναμενόμενης νέας ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία τα ελληνικά ομόλογα μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένα, ακριβώς λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ