Μια ακόμη τρύπα στην φούσκα των ομολόγων

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Την ειδική άδεια του Μάριο Ντράγκι και του SSM χρειάζονται οι Ελληνικές Τράπεζες για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην έκδοση του πρώτου μεταμνημονιακού ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει την έγκρισή της στις τράπεζες να συμμετέχουν μόνο στις εκδόσεις Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου με ανώτατο όριο τα 15 δισ Ευρώ.

Η κυβέρνηση όμως πιέζει τις ελληνικές τράπεζες να συμμετέχουν στο βιβλίο προσφορών του 5ετούς ομολόγου που θα εκδώσει, για να αποπληρώσει το αντίστοιχο ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014.

Οι τράπεζες ζήτησαν την κατ’ εξαίρεση συμμετοχή στην έκδοση αυτού του 5ετούς ομολόγου επειδή στις τελευταίες εκδόσεις Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου συμμετέχουν ολοένα και περισσότεροι ξένοι επενδυτές, κατά συνέπεια έχουν περιθώρια ρευστότητας για να διευρύνουν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό τους.

Η αγορά ενός 5ετούς ομολόγου ωστόσο συνεπάγεται αύξηση του επενδυτικού κινδύνου για τις τράπεζες επομένως η έγκριση της ΕΚΤ κρίνεται απαραίτητη.

Σε κάθε περίπτωση, η Φρανγκφούρτη θα περιμένει την αυριανή δημοπρασία 6μηνων Έντοκων Γραμματίων του Δημοσίου και ανάλογα με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών θα αποφασίσει επί του αιτήματος των συστημικών τραπεζών.

Πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καταδείξει την διαφορά επιτοκίου από το αντίστοιχο ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά. Πριν από 5 χρόνια, το αντίστοιχο ομόλογο είχε επιτόκιο 4,75%.

Η Κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει το δικό της ομόλογο στο 3,5% ώστε να καταδείξει την επιτυχία της. Μόνο που το 2014 το αντίστοιχο Γερμανικό ομόλογο έφερε ονομαστικό επιτόκιο +0,6% ενώ φέτος το 5ετές Bund έχει αρνητικό επιτόκιο -0,29%.

Επιπλέον ακόμη και αυτή η διαφορά της μιας ποσοστιαίας μονάδας στο επιτόκιο του Ομολόγου των 3 δισ Ευρώ, για το σύνολο του δημοσίου Χρέους των 330 δισ Ευρώ είναι προφανώς αμελητέα και χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Υπενθυμίζεται ότι το 2017, η Ελλάδα είχε επιχειρήσει να εκδώσει 7ετές ομόλογο και τότε οι αγορές το τιμολόγησαν με επιτόκιο 4,625%.

  • Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μεταμνημονιακή Πορτογαλία σήμερα για 5 χρόνια δανείζεται με επιτόκιο 0,33% ενώ η Ελλάδα ελπίζει, με υψηλές προμήθειες και κίνητρα στους αναδόχους, να πετύχει δεκαπλάσιο επιτόκιο 3,5%….

Επόμενος στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να διαφημίσει την …απομόνωση του ΔΝΤ αποπληρώνοντας ένα μέρος του υπολοίπου. Εάν υπάρξει σημαντική υπερκάλυψη του 5ετούς ομολόγου θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια μαζί με τα κέρδη από τα ομόλογα ANFAs και SMPs (ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες) και με περίπου 3 δισεκ. να αποπληρωθεί μέρος των δανείων του ΔΝΤ που σήμερα ανέρχεται σε 9,8 δισεκ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό, ο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ετοιμάζεται να «σαρώσει» τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων γενικής κυβέρνησης, αφήνοντάς τους μόνο όσα χρειάζονται για να βγάλουν το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Η διαδιασία αυτή αποτελεί ουσιαστικά “εσωτερικό δανεισμό” αφού γίνεται με τη μορφή repos και κόστος 3,2%. Από αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση θέλει να συγκεντρώσει έως και 7 δισ. ευρώ, τα οποία προστιθέμενα στο «ταμειακό μαξιλάρι» των περίπου 33 δισ. ευρώ, να το αυξήσουν στα 40 δισ. ευρώ.