Aποστολή στη Μαδρίτη

Ένα μεγάλο Εκπαιδευτικό Κέντρο για πιλότους αεροσκαφών και προσωπικό εξυπηρέτησης επιβατών δημιουργεί στην Αθήνα, η Aegean Airlines.

  • H συμμαχία της Aegean Airlines με την Kαναδέζικη CAΕ οδηγεί στο AEGEAN CAE Flight Training Center στην Αθήνα,  μια επένδυση 140 εκατ. ευρώ, ένα μεγάλο πρωτότυπο διεθνές κέντρο για την εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων που θα καλύψει τις ανάγκες όχι μόνον της Aegean αλλά θα προσελκύσει στελέχη αεροπορικών εταιρειών από πολλά μέρη του κόσμου.

Η διοίκηση της Aegean παρουσίασε στην Μαδρίτη το πρώτο ευρωπαϊκό training center που έχει δημιουργήσει η CAE, αρκετά κοντά στο αεροδρόμιο της Ισπανικής πρωτεύσας στο οποίο εκπαιδεύονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 5.000 πιλότοι και 15.000 άτομα πληρώματος καμπίνας.

Το CAE Madrid παρέχει περισσότερες από 50.000 ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών ετησίως.

Το κέντρο φιλοξενεί 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης για τους ακόλουθους τύπους αεροσκαφών: A320, A330, A340, A350, DASH8 Q-300, CRJ200/900/1000, ATR72-600 και B787.

  • Το AEGEAN CAE Flight Training Center στην Αθήνα φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Για την διαμόρφωση του εκπαιδευτικού κέντρου εντός του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας, έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση με τις εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης, έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό (προσομοιωτές πτήσης) και τις λοιπές υποδομές.

O πρώτος προσομοιωτής θα φτάσει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο και με δεδομένο ότι απαιτούνται δύο με τρεις μήνες για να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία, η επίσημη έναρξη των πρώτων προσομοιωτών αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου.

  • Μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων 4 προσομοιωτών πλήρους πτήσης (κόστους από 10 έως και 20 εκατ. Ευρώ ο καθένας) και θα έχει χωρητικότητα έως 7 προσομοιωτές πλήρους πτήσης καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης του πληρώματος καμπίνας.

Στην πλήρη του ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και να υποστηρίξει τις ανάγκες εκπαίδευσης ακόμη περισσότερων πληρωμάτων καμπίνας.

Το AEGEAN CAE Flight Training Center θα είναι μέρος της νέας τεχνικής βάσης 85.000 τετραγωνικών μέτρων της AEGEAN στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα αλλά και πράσινα κτίρια του είδους του στην Ευρώπη.

  • Το νέο κέντρο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια με 35.000 m 2 φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία είναι εγκατεστημένα στο «πράσινο» κέλυφος του κτηρίου, παράγοντας 3 MW ή 4,4 Gwh ετησίως, και θα βρίσκεται σε ένα από τα πιο βιώσιμα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε από τη Μαδρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, μέσα από αυτή την επένδυση η εταιρεία ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητές της.

O κ. Γερογιάννης μίλησε για ένα όραμα ετών, καθώς ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού κέντρου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεκίνησε προ πανδημίας.  

Ο κ. Παναγιώτης Σίσκος, Διευθυντής εκπαίδευσης της Aegean, εξήγησε γιατί

  • «το νέο κέντρο προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην εταιρεία»

Αξιοποιεί και εξελίσσει το δυναμικό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της Αεροπορίας Αιγαίου καθώς έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα εκπαίδευσης των ανθρώπων της, εντάσσοντας πολύ νωρίς στην εκπαίδευση των πιλότων τη χρήση προσομοιωτών και βελτιστοποιεί την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της

Με τη λειτουργία του  AEGEAN CAE Flight Training Center,  η Αθήνα θα γίνει μέρος του παγκόσμιου δικτύου της CAE.

H Aegean Airlines θα έχει ως άμεσο κέρδος την εγχώρια εκπαίδευση των πιλότων και των πληρωμάτων, αριθμοί που διαρκώς αυξάνονται.

Μέχρι σήμερα ο ελληνικός αερομεταφορέας τους έστελνε για εκπαίδευση στην Φρανκφούρτη σε κέντρο εκπαίδευσης της Lufthansa.

Η εκπαιδευτική δυναμικότητα του Κέντρου, επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης που η AEGEAN θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες.

Το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την AEGEAN.

 

Ο κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος, επικεφαλής οικονομικού σχεδιασμού της Aegean, εξήγησε ότι έχει ήδη ιδρυθεί η ελληνική εταιρεία που θα υλοποιήσει την επένδυση και ήδη βρίσκονται σε επαφές με κατασκευαστικές εταιρείες.

  • «Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθεί ο General Contractor. Η επένδυση είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις που είχαν γίνει»

Η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών για την Aegean και τη χώρα, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος, προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες και δημιουργεί μία νέα δυναμική προστιθεμένης αξίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας στην AEGEAN, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο.