“Κρας τεστ” για τα μέτρα στήριξης αποτελεί το επόμενο 10 ήμερο, με τους εργοδότες, τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους να σπεύδουν προκειμένου να επωφεληθούν από τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνολικά 2,4 εκατ. είναι οι δικαιούχοι οι οποίοι πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις στις ανάλογες πλατφόρμες του Υπ. Εργασίας.

Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 10 Απριλίου.

Ειδικότερα:

·  Έως 10 Απριλίου (αντί για έως σήμερα 31/3, καθώς χθες ο υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης αποφάσισε παράταση) θα μπορούν οι εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν την επιχείρησή τους με κυβερνητική απόφαση να συμπληρώσουν έντυπα στην ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» για :

– μείωση 40% του επαγγελματικού μισθώματος.

αναστολή της σύμβασης εργασίας όλων των εργαζομένων τους προκειμένου οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλλουν και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί (βάσει ΚΑΔ) δηλώσεις για αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή όλου του προσωπικού προκειμένου αυτό να λάβει την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ .

Επίσης από σήμερα το Έντυπο Εργοδοτών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έχει εμπλουτιστεί με τις ειδικές κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες «shop-ina-shop» και  «επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες Μητρώο Online Media».

· Την 1η Απριλίου θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους, που θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου. Στην πλατφόρμα αυτή θα μπορούν οι εργαζόμενοι, με τη σειρά τους, να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για τη μείωση 40% του μισθώματος της α’ κατοικίας τους (εφόσον απασχολούνται σε επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή) όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ (εφόσον ανεστάλη η σύμβασή τους, είτε γιατί έκλεισε με κρατική εντολή η επιχείρηση που εργάζονται, είτε γιατί πλήττεται). Η πλατφόρμα αυτή για τους εργαζομένους θα μείνει ανοιχτή έως 10/4.

· Από 6 Απριλίου 2020 οι αυτοαπασχολούμενοι (σ.σ. επαγγελματίες χωρίς προσωπικό) και οι εργοδότες αυτοαπασχολούμενοι (σ.σ. επαγγελματίες με προσωπικό) με μέχρι πέντε εργαζόμενους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ (σ.σ. αναμένεται εντός της εβδομάδας σχετική Υπουργική Απόφαση) θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο στήριξης, σε σχετικό έντυπο που θα βρίσκουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

· Έως 10 Απριλίου (αντί για έως σήμερα 31/3) θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλουν τις εισφορές τους για την αυτασφάλισή τους για τον μήνα Φεβρουάριο 2020. Καταβάλλοντας εμπρόθεσμα τις εισφορές τους, θα έχουν έκπτωση 25% επ΄ αυτών. Εναλλακτικά μπορούν να τις καταβάλουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο -μαζί με τις εισφορές του Μαρτίου 2020- σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here