Βραχυπρόθεσμα μέτρα με προσφορά ρευστότητας πήραν οι Αρχές στην Κίνα για να διευκολύνουν προσωρινά τις αγορές, καθώς η πολιτική σύσφιξης φαίνεται ότι προκάλεσε προβλήματα και χάλασε το κλίμα. Έτσι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αύξησε βραχυπρόθεσμα τις ενέσεις κεφαλαίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της αγοράς για τη σύσφιξη της ρευστότητας.

Τα βασικά διατραπεζικά επιτόκια υποχώρησαν αφού διαμορφώθηκαν σε πολύμηνα υψηλά στις αρχές της εβδομάδας, εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών για την επιτάχυνση της προσφοράς ομολόγων της τοπικής κυβέρνησης και της υψηλότερης ζήτησης μετρητών.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι προσφέρει 7,72 δις δολάρια (50 δις γουάν μέσω αντίστροφων repos μιας εβδομάδας στο τραπεζικό σύστημα, ενώ έχει προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητας 10 δις γουάν κάθε ημέρα στη διάρκεια του μήνα.

Η τράπεζα επισημαίνει ότι η κίνηση αφορούσε στο να «διατηρήσει συνθήκες σταθερής ρευστότητας στο τέλος του μήνα». Επιπλέον η Τράπεζα αναφέρει ότι θα δημοπρατήσει επιπλέον 70 δις γουάν με τη μορφή καταθέσεων ενός μήνα.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι αν και ο όγκος δεν ήταν μεγάλος, η επίσημη πρόθεση ήταν αρκετά ξεκάθαρη για τη στήριξη της γενικής ρευστότητας και την τόνωση του κλίματος της αγοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here