Λίγο πριν κλείσει η φετινή εντυπωσιακή χρονιά, η διοίκηση της Eurobank κατάφερε να κλείσει τη συμφωνία που θα φέρει την σημαντική μείωση κόκκινων δανείων και την ταχεία εξυγίανση του ισολογισμού της. Η διπλή συμφωνία με την Iταλική doValue για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ και την πώληση της εταιρείας διαχείρισης FPS , αλλάζει τα δεδομένα για τον Όμιλο.

Η Eurobank θα μειώσει ήδη από το α΄ τρίμηνο του 2020 τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 15% από 31%, που ήταν στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2019.

Στόχος παραμένει το μονοψήφιο ποσοστό (8,8%) για τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Eurobank στο τέλος του 2021.

Το τίμημα της συναλλαγής από την πώληση του 80% της FPS διαμορφώνεται στα 248 εκατ. ευρώ (το 100% αποτιμήθηκε στα 310 εκατ.), ενώ πρόσθετα έσοδα έως του ποσού των 40 εκατ. ευρώ εξασφαλίζονται για τη Eurobank μέσω της επίτευξης συγκεκριμένων αποδόσεων από την ανάκτηση των δανείων σε βάθος δεκαετίας, που είναι και ο ορίζοντας διάρκειας της συμφωνίας.

Αντίστοιχα, η συμφωνία για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo προβλέπει την πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes), συνολικού ύψους 1,5 δισ., και του 51% των ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης (junior notes), συνολικού ύψους 3,6 δισ., ενώ το τμήμα των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior notes) για το οποίο η τράπεζα θα αιτηθεί την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή» διαμορφώνεται στα 2,4 δισ. Ευρώ.

Το τίμημα της συναλλαγής για το Cairo αντιστοιχεί στο 33,3% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου και υπολογίζεται στα 15-20 εκατ. Η ζημία που έχει υπολογιστεί σε 1,2 δισ. Ευρώ καλύπτεται από την αύξηση που πραγματοποίησε η τράπεζα μέσω της ενσωμάτωσης της Grivalia και του τιμήματος που θα εισπράξει από την πώληση του 80% της FPS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here