Αν περπατάει σαν πάπια και κραυγάζει σαν πάπια, πρέπει να είναι πάπια. Ο ισολογισμός 2022 που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι αποκαλυπτικός της αναμονής μεγάλων επιχειρηματικών εξελίξεων.

Έχουμε ήδη δει το waiver για τα ομόλογα της ΓΕΚ, είδαμε χθες ότι η Εμπορία Ενέργειας καταγράφεται ως «διακοπτόμενη», είδαμε 49 εκατ.€ ως stock options και την πληρωμή διαφορών υποχρεώσεων και bonus.

 Διαβάσαμε επίσης ότι η ΤΕΝΕΡΓ παρήγαγε 2,4 γιγαβατώρες ενέργειας εξοικονομώντας 1,119 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Αν υπολογίσουμε με 100€ /τόνο το πρόστιμο για τις εκπομπές CO2, το όφελος υπολογίζεται σε 112 εκατ. Ευρώ.

 Όλα μοιάζουν έτοιμα για την μεγάλη ανακοίνωση.

  • Το μόνο ίσως που εμποδίζει τώρα την First Sentier για την υπογραφή, είναι η εκλογική αβεβαιότητα που τελευταίως καλλιεργείται τεχνηέντως από κάποιους κύκλους….

Tα έσοδα του Ομίλου, χάρη στην υψηλότερη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, αυξήθηκαν σε 298 εκατ. ευρώ έναντι 273,1 εκατ. ευρώ το 2021, και οδήγησαν την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (adj. EBITDA) στα 164,7 εκατ. ευρώ (+3,0% y-o-y) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (adj. net profit) στα 69,7 εκατ. ευρώ (+2,5% y-o-y).

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση τη συνολική διανομή μερίσματος ποσού 45,0 εκατ. ευρώ (0,38 ανά μετοχή μεικτό) έναντι 40,0 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία σημειώνει ότι παρά τη μεταβλητότητα στην αγορά ενέργειας, για άλλη μια χρονιά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επιτυγχάνει μία συνολικά ισχυρή οικονομική επίδοση, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της στόχευσης και της διοικητικής της προσήλωσης.

  • «Το 2022 ήταν ένα έτος ορόσημο για την ανάπτυξη της Εταιρείας, καθώς η σταδιακή ηλέκτριση του νέου συμπλέγματος αιολικών πάρκων επιτεύχθηκε πριν από το τέλος του έτους, ενώ ξεκίνησαν και οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο μεγάλης κλίμακος και διάρκειας αποθήκευσης δια  Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680MW).
  • Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις μεγάλης αποθήκευσης είναι απόλυτο προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.
  • Ως αποτέλεσμα, η Τέρνα Ενεργειακή κατά την τρέχουσα περίοδο διαθέτει περισσότερα από 2,0 GW έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή. Με τα έσοδα που θα αρχίσουν σταδιακά να συνεισφέρουν οι νέες επενδύσεις από το 2023 θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της κερδοφορίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ