Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν αναδείξει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τη σημασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών στη χώρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών εγκαινιάζει σήμερα το Μεταρρυθμιστικό Παρατηρητήριο, που έχει ως βασική φιλοδοξία να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την πληρέστερη και ταχύτερη υιοθέτηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που προάγουν την εύρυθμη θεσμική λειτουργία και την οικονομική ελευθερία και ευημερία στη χώρα μας.

Μέσα από την ιστοσελίδα www.paratiritirio.org κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί από σήμερα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τον βαθμό υιοθέτησης των προτάσεων του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία – Έκθεσης Επιτροπής Πισσαρίδη, της πρώτης μεταρρυθμιστικής Έκθεσης, την εφαρμογή της οποίας παρακολουθεί.

Η Έκθεση Πισσαρίδη δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2020 και αποτελεί ένα συνεκτικό, μεσοπρόθεσμο, μεταρρυθμιστικό σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία του οποίου η εφαρμογή του μπορεί να επιφέρει τον ριζικό παραγωγικό μετασχηματισμό που χρειάζεται η χώρα μας προκειμένου να διασφαλίσει περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργία και προκοπή στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η παρούσα κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ή δρομολογήσει προς εφαρμογή από το 2020 μέχρι και σήμερα περισσότερες από τις μισές προτάσεις της Έκθεσης.

Βασικά ευρήματα: 

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Φεβρουαρίου 2023, ο βαθμός της συνολικής υιοθέτησης των προτάσεων της Έκθεσης Πισσαρίδη, έχει ως εξής:

 

Συνολικά:
·         Εφαρμόστηκαν 22%
·         Εφαρμόστηκαν μερικώς 22%
·         Υπό Εφαρμογή 14%
·         Δεν Εφαρμόστηκαν 42%

Σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση των προτάσεων ανά τομέα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι, βάσει των στοιχείων του Φεβρουαρίου 2023, οι τρεις τομείς με το μεγαλύτερο ποσοστό υιοθέτησης (πλήρης / μερική εφαρμογή / υπό εφαρμογή) είναι τα πεδία της Ενέργειας (82%), της Στήριξης των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (79%) και των Επιχειρήσεων και Ανταγωνισμού (76%), ενώ αντιστοίχως, οι τρεις τομείς με το μεγαλύτερο ποσοστό μη εφαρμογής είναι τα πεδία της Δημόσιας Διοίκησης (63%), των Εμπορεύσιμων Επαγγελματικών Υπηρεσιών (60%) και της Κοινωνικής Πρόνοιας (55%).

Ο έλεγχος του βαθμού υιοθέτησης των προτάσεων της Έκθεσης Πισσαρίδη γίνεται από την ερευνητική ομάδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, σε συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες και κρατικούς φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, σύμφωνα με τις διεθνείς μεθοδολογικές προσεγγίσεις που συναντώνται σε ανάλογα εγχειρήματα.

Η ιστοσελίδα είναι σχεδιασμένη ώστε διαρκώς να προσαρμόζεται, με άλλα λόγια, ο επισκέπτης της ιστοσελίδας θα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια διαφορετική εικόνα, ανάλογη της ανανέωσης των δεδομένων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ