Άλλο ένα δείγμα γραφής ότι τα συμβόλαια προμήθειας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συνεχίζουν να αυξάνονται έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Mytilineos πως υπέγραψε το πρώτο μεγάλο διμερές συμβόλαιο προμήθειας ενέργειας (PPA) από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ). Ο λόγος για την θυγατρική των Vodafone-Wind, η οποία έχει υπό την διαχείρισή της περισσότερες από 2.500 κεραίες κινητής τηλεφωνίας. 

Η Victus είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές στην χαμηλή τάση στην Ελλάδα, αφού διαθέτει χιλιάδες παροχές ηλεκτρικής ενέργειας. Ο CEO της εταιρείας, πριν λίγες ημέρες, κ. Διονύσης Γρηγοράτος είχε τονίσει πως το ζητούμενο είναι η προστασία από τις διακυμάνσεις των τιμών, καθότι η ενέργεια αντιπροσωπεύει σημαντικό τμήμα του κόστους λειτουργίας ενώ είχει επισημάνει πως τα PPAs απαντούν στα θέματα της εξυπηρέτησης του ενεργειακού προφίλ της Victus. 

Η στροφή των εταιρειών τεχνολογίας προς τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ενέργειας από ΑΠΕ δεν καλύπτει μόνο την ανάγκη για σταθερό ενεργειακό κόστος των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων. Καλύπτει και τις απαιτήσεις για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που βρίσκονται πλέον στον πυρήνα της στρατηγικής τους.

Στον ίδιο δρόμο, των PPAs, αναμένεται να κινηθεί και η Microsoft, στην περίπτωση που προχωρήσει η επένδυση για το data center στην Ελλάδα

Η Mytilineos συμβασιοποίησε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Corporate PPA) από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της Egnatia Group ισχύος 200 MW, έναντι τιμής 33 ευρώ ανά μεγαβατόρα (MWh) και για περίοδο 10+5 ετών. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023.

Μέσω ενός διμερούς συμβολαίου ένας παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ αναλαμβάνει να προμηθεύει σε έναν καταναλωτή προσυμφωνημένες ποσότητες, σε προσυμφωνημένη τιμή και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία εξειδικευμένων διεθνών οίκων δείχνουν πως το κόστος προμήθειας ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων στην αγοράς της Ισπανίας, που θεωρείται και η πλέον ώριμη, περιορίστηκε πέρυσι στα 35 ευρώ ανά MWh. Στη Γερμανία η μέση τιμή των PPAs κινήθηκε πέρυσι κοντά στα 42 ευρώ και στη Γαλλία στα 43 ευρώ ανά μεταβατόρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here