Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται σήμερα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Είναι η τρίτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Άμπου Ντάμπι και είναι προφανής η αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι προηγμένες τεχνολογίες, η βιομηχανία, προσελκύουν το ενδιαφέρον για επενδύσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εννέα συνολικά συμφωνίες θα υπογραφούν από τους υπουργούς που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό (οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς και οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, και Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης).

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα HDB και το επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων Mubadala που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων που είχε επισφραγιστεί τον Νοέμβριο του 2020 με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Εταιρικής Σχέσης και Συμφωνίας Συνεργασίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και ‘Αμυνας των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει τον ρόλο των δύο χωρών στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και την στρατηγική τους σχέση καθώς και τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ