Με τη ματιά του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής

 

Κέρδη άνω του 45% από τα χαμηλά της 17ης Μαρτίου: Αυτήν τη φορά, ήταν η σειρά της ΕΚΤ να δημιουργήσει κλίμα και να συντηρήσει τη θετική ψυχολογία, ανεβάζοντας τον πήχη της των αγορών ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ, επεκτείνοντας παράλληλα τη διάρκεια του προγράμματος κατά έξι μήνες.

Η αντίδραση στην αγορά ομολόγων ήταν άμεση και η αντανάκλασή της στη Λ. Αθηνών ενθουσιώδης. Ο τραπεζικός κλάδος, κόντρα στην εαρινή απαισιοδοξία και με πέντε συνεχόμενα μηνιαία αρνητικά κλεισίματα από την αρχή του έτους, «πήρε τη σκυτάλη» και δείχνει να μπαίνει οδηγός στην κούρσα ανάκαμψης της αγοράς.

Ο τραπεζικός κλάδος είχε τη διπλή ατυχία να βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων του MSCI και των επιπτώσεων της πανδημίας, που οδήγησαν τις μετοχές στα μέσα Μαΐου σε νέα ιστορικά χαμηλά. Λόγω της –πρόσφατης σχετικά– ιδιαίτερα επιβαρυμένης χρηματιστηριακής προϊστορίας του, υπάρχει ένας ειδικός δεσμός με τους επενδυτές –είναι οι μετοχές που θα κάνουν τη διαφορά σε ένα χαρτοφυλάκιο στην άνοδο και στην πτώση της αγοράς.

Οι ακραίες διακυμάνσεις δεν είναι μια υπόθεση άγνωστη για τις κατά τα άλλα βασικές μετοχές του FTSE-25, απεναντίας η διαπραγμάτευσή τους φαίνεται να έλκει βραχυπρόθεσμα σχήματα και πιο ευκαιριακά χαρτοφυλάκια, που εντείνουν τη μεταβλητότητα στα άκρα.

Στο monitoring οι τράπεζες

Το βασικό ζητούμενο για τις τράπεζες είναι αν, τελικά, έστω και με καθυστέρηση, θα υλοποιήσουν το σκοπούμενο πρόγραμμα των τιτλοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει. Η αγορά, με τις αποτιμήσεις αυτές, φαίνεται να χωρίζει τις τράπεζες σε δύο γκρουπ: Eurobank και Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύονται στο 25% της ενσώματης καθαρής θέσης τους, ως απόρροια της προόδου που έχουν δείξει στη μείωση των NPEs αλλά και των δυνατοτήτων που τους δίνει, πλέον, η κεφαλαιακή τους θέση.

Στον αντίποδα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank φαίνεται να τιμολογούν πιο έντονα στα τρέχοντα επίπεδα τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και το «βαρύ» πρόγραμμα τιτλοποιήσεων που έχουν, πλέον, μπροστά τους.

Και οι τέσσερις διαπραγματεύονται σε επίπεδα που προεξοφλούν αστοχίες στην υλοποίηση του προγράμματος, προσδοκίες οι οποίες από τις αρχές του 2016 και μετά ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Τι «δείχνει» η Τεχνική Ανάλυση

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται, πλέον, αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση της αγοράς, που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου (677-684). Αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει αυτήν τη ζώνη τιμών, το επόμενο πεδίο ισχυρής προσφοράς βρίσκεται στη ζώνη των 720-725 μονάδων, όπου υπάρχει εκ νέου καθοδικό χάσμα από τη συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου.

Οι 40 μονάδες ανόδου που χωρίζουν τον Γενικό Δείκτη από το «ξέφωτο» των 800 θα απαιτήσουν συναλλαγές και ευρύτερη δραστηριοποίηση δυνάμενων από την αγορά, καθώς στον καθοδικό οίστρο του τέλους Φεβρουαρίου και του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου υπήρξαν 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις στις οποίες ο Γενικός Δείκτης έγραψε συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι ταλαντωτές οδεύουν προς υπερτιμημένες ζώνες, οι οποίες συμπίπτουν με τα επίπεδα των 700 μονάδων. Οι αγοραστές θα έχουν δύσκολο έργο στη διάσπαση της εν λόγω ζώνης, καθώς, εκτός από τα εγκλωβισμένα κεφάλαια, θα κληθούν να απορροφήσουν και τους κερδισμένους των δύο προηγούμενων μηνών. Επομένως, θα αναμέναμε το ανοδικό σενάριο, βραχυπρόθεσμα, να δοκιμάζει τη ζώνη των 690-700 μονάδων και εν συνεχεία να διορθώνει συντηρητικά, αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές.

Από το μέγεθος της διόρθωσης θα εξαχθούν συμπεράσματα για την εξάντληση της δυναμικής της ανόδου στην παρούσα φάση και αν η αγορά θα μπει σε κύκλο συσσώρευσης πριν τη νέα ανοδική της απόπειρα.

Calendar

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Quest ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 9 Ιουνίου, το απόγευμα, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη θα λάβει χώρα σήμερα, Τετάρτη, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Την Πέμπτη, την επομένη, ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει, με τη σειρά του, τι έγινε κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Την Παρασκευή θα λάβει χώρα η τακτική γενική συνέλευση του Φουρλή με τηλεδιάσκεψη ενώ την ίδια ημέρα οι μετοχές των Κυλινδρόμυλων Λούλη θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης ύψους 0,18 ευρώ ανά μετοχή. Επισημαίνεται, τέλος, ότι η συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου είναι η τελευταία για Νηρέα, Σελόντα και Καράτζη ως εισηγμένων εταιρειών, ενώ με βάση το κλείσιμο των τιμών της Παρασκευής θα υπολογιστούν οι νέες σταθμίσεις των μετοχών του FTSE-25.

 

ΔΕΗ: Στα 3,63 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, την Παρασκευή. Με stop για τις long θέσεις τα 3,40 ευρώ, στόχος είναι τα 3,79 ευρώ. Απαραίτητος ο ικανός τζίρος για πειστική υπέρβαση της αντίστασης.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 09/06/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ