Η δραστηριότητα των νεότευκτων πλοίων περιορίστηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια σειρά πολλαπλών συμβολαίων. Στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεσή της, η εταιρεία Allied Shipbroking ανέφερε ότι «η αγορά νεότευκτων ήταν υποτονική την περασμένη εβδομάδα, με πολύ περιορισμένο αριθμό νέων συμβολαίων. Ωστόσο για ακόμη μια εβδομάδα, παρατηρήθηκε κινητικότητα από τον τομέα ξηρού χύδην φορτίου, με μια νέα παραγγελία για ένα πλοίο Ultramax για λογαριασμό εταιρείας τουρκικών συμφερόντων. Στους περισσότερους άλλους βασικούς κλάδους δεν υπήρξε κινητικότητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στασιμότητας για ορισμένους από αυτούς, τουλάχιστον υπό αυτό το καθεστώς αγοράς. Συνολικά, μπορούμε να προβλέψουμε ότι η συνολική ροή των νέων παραγγελιών θα συνεχιστεί σε σχετικά σταθερή βάση».

Σε ξεχωριστό σημείωμα, η Banchero Costa πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η διοίκηση της Lavinia Ship έκανε παραγγελία για 6 x 82.000 dwt Kamsarmax, 4 μονάδες θα κατασκευαστούν στο Qingdao Yangfan και οι άλλες δύο στην COSCO και τα πλοία θα παραδοθούν από το 2025 και 2027. Η Tsuneishi Zhoushan έλαβε παραγγελία για 2 x 81.200 dwt Kamsamax από την Safe Bulkers, σκάφη που θα εφοδιάζονται με διπλό καύσιμο. Τα πλοία έχουν προγραμματιστεί για παράδοση έως τα τέλη του 2026 και το 1ο εξάμηνο του 2027. Οι ιδιοκτήτες της Jaldhi Overseas συμφώνησαν να κατασκευάσουν YAMIC 2 x 40.000 cbm πλοία μεταφοράς υγραερίου με παραδόσεις τον Μάιο και τον Δεκέμβριο του 2027. Η αναφερόμενη τιμή ήταν 67 εκατομμύρια δολάρια έκαστο».

Εν τω μεταξύ, στην αγορά S&P, η Allied είπε ότι «από την πλευρά του ξηρού όγκου, είναι σαφές ότι η αγορά snp βρίσκεται σε ανοδική πορεία εδώ και αρκετό καιρό, εν μέσω μιας επανεξισορρόπησης στη ροή των συναλλαγών. Παρόλα αυτά, από την περασμένη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες μιας σύντομης παύσης στην αναφερόμενη δραστηριότητα ορισμένων κλάδων. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα των τιμών των assets συνεχίζουν να αυξάνονται σε, γεγονός που αντανακλά τη μεγάλη ζήτηση που επικρατεί στην αγορά. Όσον αφορά την αγορά δεξαμενόπλοιων, παρά τις πρόσφατες θετικές ενδείξεις στον όγκο των πωλήσεων, η αγορά snp συνεχίζει να αντιμετωπίζει ορισμένες απότομες διακυμάνσεις».