Οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στη θάλασσα της Μεσογείου πρέπει να προστεθούν στη ζοφερή λίστα των ρεκόρ που καταρρίφθηκαν κατά τον φετινό καύσωνα.

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Μεσογείου έφτασε τους 28,7 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα, η υψηλότερη μέση τιμή για οποιαδήποτε ημέρα τουλάχιστον από το 1982, σύμφωνα με το Ισπανικό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών. Είναι ένα ρεκόρ που σύντομα μπορεί να ξεπεραστεί, καθώς η θάλασσα είναι κατά κανόνα πιο ζεστή στα τέλη Αυγούστου.

«Η κατάσταση είναι τρελή» δήλωσε στο Bloomberg ερευνήτρια στο Σύστημα Παράκτιας Παρατήρησης και Πρόγνωσης των Βαλεαρίδων Νήσων, ή SOCIB, μια δημόσια κοινοπραξία που υποστηρίζεται από την ισπανική κυβέρνηση. «Η Μεσόγειος Θάλασσα ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα στην κλιματική αλλαγή».

Η άνοδος των θερμοκρασιών στην επιφάνεια της Μεσογείου μπορεί να φαίνεται λιγότερο δραματική από ό,τι συμβαίνει στην κοντινή στεριά, όπου καταγράφηκαν πρόσφατα 48 βαθμούς Κελσίου στη Σαρδηνία. Αλλά για τη θαλάσσια ζωή, αυτού του είδους οι μετρήσεις είναι ακραίες – και θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες.