Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιορισμένη μόνο ευθύνη για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τόνισε το εκτελεστικό μέλος της, Yves Mersch, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για να κάνει περισσότερα (η τράπεζα) ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε σωστή πορεία.

Με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας να δοκιμάζει την υπομονή των αγορών σχετικά με τις δημοσιονομικές προτάσεις, ορισμένοι στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού χαμηλά, μετά από την αύξηση των αποδόσεων την Άνοιξη.

“Οι Συνθήκες της ΕΕ δεν καθιστούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στόχο της ΕΚΤ. Η πρωταρχική ευθύνη της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών”, τόνισε ο Mersch.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μια αόριστα καθορισμένη έννοια, αφορά την τράπεζα εάν απαιτείται για να παραμείνει εντός στόχου ο πληθωρισμός, και η υπόλοιπη δουλειά πρέπει να γίνει σε εθνικό επίπεδο, εν μέρει για να προστατευτεί η ΕΚΤ από την πολιτική πίεση.

Και πάλι, ο τόνος του Mersch για το ζήτημα φάνηκε κάπως πιο ήπιος σε σχέση με τη γερμανική άποψη, όταν ο πρόεδρος της Bundesbank (Jens Weidmann), είχε χαρακτηρίσει την ιδέα του να δοθεί στην ΕΚΤ ένας ρόλος για τη σταθερότητα, “μια επικίνδυνη πρόταση”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here