Δημήτρης Μαλλάς
Αφού μάθαμε να πληρώνουμε με κάρτες, το επόμενο βήμα είναι να αρχίζουμε να μαθαίνουμε να πληρώνουμε με το smartphone μας. Και το αμέσως επόμενο βήμα είναι να πληρώνουμε με συσκευές ή κοσμήματα που φοράμε στο χέρι μας, καθώς τα wearables ετοιμάζονται να προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία όσο αφορά τη διεκπεραίωση μίας συναλλαγής σε ένα φυσικό σημείο πώλησης.
Η ιδέα να πληρώνεις κανείς με ένα «έξυπνο» ρολόι (smart watch) δεν είναι και πολύ καινούρια, δεδομένου ότι το Apple Watch το προσφέρει εδώ και αρκετό καιρό. Όμως, απαιτεί ο χρήστης να έχει και Apple Pay, το οποίο, ως γνωστόν, δεν είναι διαθέσιμο σε τόσες πολλές χώρες. Συν ότι στην αγορά των smart watches και των smart bands (σ.σ. τα δεύτερα είναι πολύ πιο δημοφιλή λόγω χαμηλότερου κόστους και κάλυψης των βασικών αναγκών των χρηστών) δεν παίζει μόνη της η Apple αλλά υπάρχουν και άλλοι δυνατοί «παίκτες» όπως είναι η Garmin και η Fitbit. Και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι και οι δύο έχουν λανσάρει τη δική τους πρόταση όσον αφορά το κομμάτι των πληρωμών μέσω των συσκευών wearables που προωθούν στην παγκόσμια αγορά.
Πάντως, δεν είναι τα smart watches τα μόνα wearables που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές
Το Garmin Pay και το Fitbit Pay λανσαρίστηκαν μέσα στο 2018 στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και όπως και το Apple Pay απαιτούν υποστήριξη από τις τράπεζες, ενώ η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει σε όλα τα προϊόντων των Garmin και της Fitbit. Προς το παρόν, οι δύο αυτές εφαρμογές δεν είναι διαθέσιμες παντού, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η επέκταση της διαθεσιμότητας τους είναι πιο γρήγορη από εκείνη του Apple Pay ή του Google Pay. Σε σημείο που δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να τα δούμε διαθέσιμα και στη χώρα μας σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου κιόλας ότι στην Ελλάδα υπάρχει αρκετά δυνατή «βάση» χρηστών τόσο της Fitbit όσο και της Garmin, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.
Πάντως, δεν είναι τα smart watches τα μόνα wearables που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές. Μία πολύ ενδιαφέρουσα -και καινοτόμα- ιδέα είναι να χρησιμοποιήσει κανείς κοσμήματα, όπως δαχτυλίδια και βραχιόλια, για να κάνει πληρωμές. Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε μία τέτοια λύση όπου το δαχτυλίδι και το βραχιόλι είναι πραγματικά κοσμήματα και όχι χοντροκομμένα αντικείμενα, είναι από την Ελλάδα. Ο λόγος για την Qivos, η οποία σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και τη Visa έχει κατασκευάσει τα πρώτα πρωτότυπα και ετοιμάζεται εντός των επόμενων μηνών να ξεκινήσει και την εμπορική διάθεση.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν να δουν την ανταπόκριση που θα έχουν οι λύσεις πληρωμών μέσω wearables καθώς οι πληρωμές αρχίζουν να γίνονται «αόρατες» και οι καταναλωτές θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αγορές χωρίς περιορισμούς, όπως είναι, για παράδειγμα, να έχεις πάνω σου ένα κομμάτι πλαστικό. Άλλωστε, όταν είσαι για τρέξιμο ή στο γήπεδο είναι λίγο δύσκολο να έχεις μαζί σου και το πορτοφόλι σου.