Μελετώντας τις κινήσεις της κυρίας Αν Λωρ Κίχελ

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Λίγοι, ελάχιστοι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την διαβόητη “σύμβουλο” του Πρωθυπουργού κυρία Anne-Laure Kiechel, η οποία μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ήταν το υπ΄αριθμόν 3 στέλεχος στην ιεραρχία της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Rothchild. Η Rotchild , μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, έχει αναλάβει ουσιαστικά όλες τις διεθνείς επαφές και σχέσεις του πρωθυπουργού (αλλά και της συζύγου του) μαζί με μια παχυλή συμφωνία πολλών εκατομμυρίων για την παροχή “συμβουλών διαχείρισης” του ελληνικού χρέους.

Στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, η κυρία Κίχελ ήταν γνωστή ως “η τραπεζίτης της Ελλάδας” αφού διατηρούσε γραφείο μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και συμβούλευε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για θέματα αγορών και διαχείρισης χρέους. Μερικές από τις μεγάλες διεθνείς “επιτυχίες” του Αλέξη Τσίπρα όπως π.χ. η επιλογή του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (πρώην στελέχους της Rothschild) να εκφωνήσει τον ιστορικό του λόγο για το μέλλον της Ευρώπης από την Πνύκα, αποδίδονται στις αφανείς αλλά έντονες δραστηριότητες της κυρίας Κίχελ. Όπως επίσης και η στυλιστική αναβάθμιση της κυρίας Περιστέρας Μπαζιάνα με αποκορύφωμα την εντυπωσιακή -ιδιαίτερα προσεγμένη ως προς το προσωπικό ύφος και τις διατυπώσεις- συνέντευξη της στην Εφημερίδα των Συντακτών, αποδίδονται στις ιδιαίτερες στενές σχέσεις των δύο κυριών.

  • Ξαφνικά, μαθαίνουμε ότι η κυρία Αν Λορ Κίχελ εγκαταλείπει την Rothschild -όπως πριν από 10 χρόνια είχε εγκαταλείψει την Lehman Brothers, μόλις ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση- για να δημιουργήσει τον δικό της επενδυτικό οίκο.

H ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Les Echos δημοσίευσε άρθρο της Isabelle Couet με τίτλο: «Rothschild & Co: Η τραπεζίτης της Ελλάδας γίνεται ανεξάρτητη».

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, το δημοσίευμα από την πρώτη παράγραφο εξηγεί ότι η 43χρονη Anne-Laure Kiechel, μία από τις λίγες γυναίκες διαχειρίστριες – εταίρους της Rothschild & Co, υπήρξε σύμβουλος των Αθηνών για την έξοδό της στις αγορές.

Η κυρία Anne-Laure Kiechel εγκατέλειψε την Rothschild για να δημιουργήσει τη δική της consulting firm.

Τον περασμένο Ιούνιο, η τραπεζίτης συνόδευε τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η 43χρονη Anne-Laure Kiechel, μία από τις λίγες γυναίκες διαχειρίστριες – εταίρους της Rothschild&Co, υπήρξε σύμβουλος των Αθηνών για την έξοδό της στις αγορές.

Η αποχώρησή της συμπίπτει χρονικά με την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης.

Επίσης συμπίπτει –διαβολική σύμπτωση– με το τέλος της σύμβασης που υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2018 το Ελληνικό Δημόσιο με την Rothschild & Cο για την παροχή “εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών συμβουλών” μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Η σύμβαση -εκτός από την αρχική αμοιβή των 99.000 € – προέβλεπε:

  • Αμοιβή Επιτυχίας (success fee) 1.500.000 € για ΚΑΘΕ έκδοση κρατικών ομολόγων ωρίμανσης 24 μηνών κατ’ ελάχιστο.
  • Αμοιβή Επιτυχίας 2.000.000 Ευρώ ακόμη και για τα Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου που κατά κύριο λόγο απορροφούνται από τις ελληνικές τράπεζες!

Μόλις τελείωση αυτή η σύμβαση της Rothschild με το Ελληνικό Δημόσιο, η κυρία Anne-Laure Kiechel ανακοίνωσε ότι δημιουργεί την δική της εταιρεία αποχωρώντας από την Rothschild «στρατηγικών αποκλίσεων» με τους υπόλοιπους ιθύνοντες.

Tο περιοδικό Challenges εξηγεί:

  • «Η Rothschild&Co ειδικεύεται στην παροχή συμβουλών σε θέματα δημόσιων οικονομικών, δηλαδή σε υποθέσεις χρέους. Η Anne-Laure Kiechel θέλει να διευρύνει τις δραστηριότητές της για να περιλαμβάνει και τις οικονομικές πολιτικές».

Η νέα εταιρεία GSA & Co Conseil έχει στόχο :

  • «Να προτείνει σε κυβερνήσεις ολοκληρωμένες λύσεις, που αφορούν στο χρέος, στον προϋπολογισμό, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με πολύ εξειδικευμένους συμβούλους, ανθρώπους που έχουν αποδείξει την αξία τους έχοντας φέρει εις πέρας με επιτυχία, μια μεταρρύθμιση σε μια δεδομένη χώρα, για παράδειγμα»,

Όπως εξηγεί η ίδια η κυρία Κίχελ θέλει να είναι πολύ πιο “ευέλικτη” από μια παραδοσιακή επενδυτική τράπεζα όπως η Rothschild.

Aξίζει να υπομνησθεί ότι η κυρία Κίχελ έγινε γνωστή στους “παροικούντες πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου” για εκείνο το περιβόητο δείπνο που οργάνωσε στο σπίτι της στο Παρίσι με το οποίο έφερε σε επαφή για πρώτη φορά τον Αλέξη Τσίπρα με τους διευθυντές κάποιων επιλεγμένων Γαλλικών Μέσων Ενημέρωσης αλλά και κορυφαίους Γάλλους επιχειρηματίες. Εκεί ο Πρωθυπουργός γνώρισε τον Ζαν-Πολ Αγκόν της L’ Oreal και με τη σειρά του τον γνώρισε στον παιδικό του φίλο Νίκο Κουσιανά της Apivita ο οποίος εκείνη την εποχή έψαχνε απεγνωσμένα έναν επενδυτή για την εταιρεία του.

Την επαφή αυτή την αξιοποίησε ο κ. Κουσιανάς για να ανεβάσει το τίμημα και τους όρους της συμφωνίας εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Apivita από τον Ισπανικό όμιλο Puig και όχι τον γαλλικό κολοσσό L’ Oreal.

Στην τελετή εγκαινίων της συνεργασίας της Apivita με την Ισπανική Puig παραβρέθηκε φυσικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας..

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι ιδιαίτερα καλές σχέσεις και τα χωρίς φειδώ καλά λόγια του Γάλλου Επιτρόπου Μοσκοβισί προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό σχετίζονται με τις μελλοντικές επαγγελματικές του βλέψεις αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here