Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 θα εκλεγούν λιγότεροι Ευρωβουλευτές. Σε 705 -από 751 σήμερα- μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

  • Το σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εγκρίθηκε με 566 ψήφους.

Πέραν της μείωσης των εδρών, θα υπάρξει ανακατανομή, ενώ θα δημιουργηθεί και απόθεμα 46 εδρών. Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί 73 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκ των οποίων οι 46 θα λειτουργήσουν ως απόθεμα και οι υπόλοιπες 27 θα ανακατανεμηθούν σε 14 χώρες της Ε.Ε., οι οποίες υπο-εκπροσωπούνται ελαφρώς.

Το σχέδιο του Συμβουλίου προβλέπει ότι , κάποιες ή όλες από τις 46 «αποθεματικές» έδρες θα μπορούν να κατανεμηθούν σε νέες χώρες, οποίες ενδέχεται να προσχωρήσουν στην Ε.Ε. στο μέλλον, ή να παραμείνουν κενές, μειώνοντας έτσι το μέγεθος του Κοινοβουλίου.

Η νέα κατανομή θα ισχύσει μόνο εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ε.Ε., διαφορετικά, οι ισχύουσες ρυθμίσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι η διαδικασία του Brexit να ολοκληρωθεί νομικά.

Σύμφωνα με την πρόταση του Συμβουλίου, επιπλέον έδρες θα αποκτήσουν οι Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Κροατία και Εσθονία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here