Μείωση άνω του 10% κατέγραψε η ελληνική οινοπαραγωγή το 2019, όπως εκτιμά το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τα στοιχεία της πρώτης εκτίμησης, που ανακοινώθηκαν στην Κομισιόν, εμφανίζουν την παραγωγή του 2019
- μειωμένη κατά 10,18% σε συνολικό επίπεδο και ανεξαρτήτως κατηγορίας οίνου, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με το μέσο όρο πενταετίας, καθώς για φέτος η παραγωγή εμφανίζεται συρρικνωμένη κατά 19,86%.
Μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στους οίνους χωρίς ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς για το 2019 η παραγωγή ανήλθε σε 1.185,45 χιλιόλιτρα έναντι 1.510,3 το 2018, με την συνολική μείωση να ανέρχεται στο 21,51%.
Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ, «η σύγκριση μέσων όρων του 2000 και του 2019, καταδεικνύει τη δραματική μείωση της οινοπαραγωγής κατά 34,63%, γεγονός που αποδίδεται στη δραματική μείωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας κατά 20%».