Για μερίδιο από το 49% της ΔΕΔΔΗΕ θα κονταροχτυπηθούν εντός του Αυγούστου τα μεγαλύτερα ιδιωτικά κεφάλαια στον κόσμο, τα οποία έχει προσελκύσει η ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικές προσδοκίες για την αποτίμηση της εταιρίας, η οποία είναι σε θέση να γεμίσει τα ταμεία της ΔΕΗ, λόγω της σημασίας και της αξίας της.

Η ιδιωτικοποίηση του 49% της εταιρίας, έχει προσελκύσει, μεταξύ άλλων, ενδιαφερόμενα funds όπως το BLACKROCK, το KKR, το CVC, τη BCI, το ADRIAN, την Oakhill, την F2i, τη First Sentier Investors και το MACQUARIE GROUP, που βρίσκονται σε διαγκωνισμό και ζυμώσεις μεταξύ τους.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές, τουλάχιστον από 4 διαφορετικά επενδυτικά σχήματα, που εκτιμάται πως θα σχηματισθούν μεταξύ των ενδιαφερόμενων. Δεν αποκλείεται στα σχήματα αυτά να εμφανιστούν και τρίτοι εταίροι οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα καθώς η ΔΕΗ δεν αποκλείει αυτή την εξέλιξη, αρκεί να ανταποκρίνονται στα κριτήρια της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Μόλις στις 30 Ιουνίου εγκρίθηκε η διάσπαση του κλάδου του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ΔΕΗ αναμένει επίσης εντός του Αυγούστου και την αποτίμηση των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ από την Grant Thornton, με τους ιθύνοντες να κάνουν λόγο για τεράστια ένεση ρευστότητα στα ταμεία της ΔΕΗ.

Η υποβολή των οικονομικών δεσμευτικών προσφορών, θα προκαλέσει τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔEΗ, που θα εγκρίνει την απόσχιση, ενώ η επιλογή του αναδόχου θα επικυρωθεί από το Δ.Σ. της Επιχείρησης.

Προβλέπεται ότι ο πλειοδότης, δεν θα μπορεί να διαθέσει τις μετοχές του για μία τριετία, ενώ μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας, η ΔEΗ διατηρεί το δικαίωμα πρώτης προσφοράς για την επαναγορά των μετοχών της εταιρείας.

Στόχος της ΔEΗ, είναι να κλείσει οριστικά η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Η ΔEΗ έχει ανακοινώσει ότι τα έσοδα της πώλησης θα διατεθούν για την επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και για την απομείωση του τραπεζικού δανεισμού της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here