To μεγάλο σκάνδαλο με τους νέους μόνιμους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων

0

Μεγάλο προβληματισμό και άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες προκαλούν τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Τύπου για τη φαύλη διαδικασία επιλογής των νέων «μόνιμων» ειδικών και τομεακών γραμματέων, οι οποίοι -για τα επόμενα 4 χρόνια- θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς γενικούς γραμματείς των υπουργείων.

Οχι μόνον οι προκηρύξεις ήταν κομμένες και ραμμένες ώστε να αποκλειστούν -λόγω τυπικών προσόντων!!- όλοι οι υποψήφιοι εκτός από τους υφιστάμενους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, αλλά σε πολλά σημεία η προκήρυξη έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση επιλογής, προσόντα και εμπειρίες που αποτελούσαν ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ του βιογραφικού -λέξη προς λέξη- των υφιστάμενων γενικών γραμματέων!

Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί δύο μόνον περιπτώσεις, τις πρώτες που δημοσιεύθηκαν. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες επιλογές με τον ίδιο ακριβώς κραυγαλέα άδικο και ανέντιμο τρόπο επιλογής.

Στο ΑΣΕΠ επικρατεί μεγάλη αναταραχή.

Στο 9μελές Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ) που αξιολογεί τα βιογραφικά συμμετέχουν τρεις αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ, ένας εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, εκπρόσωπος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκπρόσωπος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και μία εκπρόσωπος των κοινωνικών φορέων, συγκεκριμένα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ και μέλος του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων, κ. Θάνος Παπαϊωάννου, εξήγησε στο «Β» ότι τα μέλη του ΕΣΕΔ είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν κατά γράμμα τις προδιαγραφές της προκήρυξης ανεξάρτητα με το αν αυτές είναι φωτογραφικές ή όχι:

  • «Για μία ακόμη φορά πρέπει να τονίσω ότι ούτε το ΑΣΕΠ ούτε το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ) είχε καμία εμπλοκή στη συγγραφή των προκηρύξεων για τους διοικητικούς γραμματείς. Αυτές έχουν γραφτεί με αποκλειστική ευθύνη του κάθε υπουργείου και η αξιολόγηση της ποιότητας των προκηρύξεων θα πρέπει να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση. Οταν λοιπόν το ΕΣΕΔ καλείται να υλοποιήσει μια προκήρυξη, δεσμεύεται από το πώς προσδιορίζονται στην προκήρυξη τα προσόντα και είναι υποχρεωμένο να αποκλείσει όσους υποψηφίους δεν τα πληρούν».

Φωτογραφικοί όροι

Για τη θέση του Τομεακού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν υποβληθεί 47 φάκελοι υποψηφίων. Η 9μελής επιτροπή αξιολόγησης του ΑΣΕΠ απέρριψε τους… 45 φακέλους και στη διαδικασία της συνέντευξης προχώρησαν μόνον δύο, από τους οποίους ο πρώτος, εντελώς συμπτωματικά προφανώς, είναι ο σημερινός γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ηλίας-Μιλτιάδης Κλάπας. Η προκήρυξη απαιτούσε οκταετή (8) τουλάχιστον αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέσεις υψηλής ευθύνης στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Κατά σύμπτωση, ο κ. Κλάπας έχει διατελέσει 8 χρόνια δήμαρχος.

Για τη θέση του Ειδικού Τομεακού Γραμματέα Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποβλήθηκαν συνολικά 35 υποψηφιότητες.

Τελικά η Επιτροπή ΕΣΕΔ του ΑΣΕΠ καρατόμησε 33 υποψηφίους και στην τελική διαδικασία της «δομημένης συνέντευξης» συμμετέχουν μόνον δύο. Φυσικά -από σύμπτωση- ο ένας από αυτούς είναι ο σημερινός ειδικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Δερματάς.

Η προκήρυξη απαιτούσε:
Εµπειρία στην εκτέλεση έργων και διοίκηση οργανισµών στον τοµέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης ή/και αποκατάστασης περιβάλλοντος µε έµφαση στην τεκµηριωµένη, και µέσω διεθνούς αναγνώρισης, εµπειρία σε θέµατα
α) αξιολόγησης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, κυρίως σε εδάφη και υπόγεια νερά,
β) απορρύπανσης εδαφών και υδάτων, και
γ) διαχείρισης αποβλήτων.
Κατά σύμπτωση, τα ίδια ακριβώς προσόντα διαθέτει λέξη προς λέξη το βιογραφικό του κ. Δερματά.

Το κόλπο είναι απλό:

Από τους δεκάδες ικανούς υποψηφίους οι οποίοι διεκδίκησαν μια θέση γραμματέα -πιστεύοντας ότι θα ισχύσουν αξιοκρατικά κριτήρια- η αρμόδια επιτροπή επέλεξε μόνο δύο ανά προκήρυξη. Και όλως τυχαίως, ο ένας εκ των δύο τελικών επιλαχόντων -και στα δυο υπουργεία- είναι ο σημερινός διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ γενικός γραμματέας.

Οι συντάκτες των προκηρύξεων είχαν το θράσος να κάνουν κατά κυριολεξία copy paste τα βιογραφικά τους για να σιγουρευτούν ότι δεν θα γίνει κανένα λάθος στις προδιαγραφές των θέσεων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here