Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, με σημαντικές πολιτικές και επιχειρηματικές παρουσίες, ξεκινούν σήμερα οι εργασίες ώστε μέχρι το 2023 να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου, το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης, θα αεριοποιεί το εισαγόμενο LNG, θα το διοχετεύει στο εθνικό σύστημα και από εκεί μέσω του αγωγού IGB στη Βουλγαρία.

Κατόπιν με μια σειρά διασυνδετήριων αγωγών το φυσικό αέριο θα ταξιδεύει στη  Σερβία και τη Ρουμανία καθώς και στη Β. Μακεδονία μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα.

Οι πρωθυπουργοί  της Ελλάδας, της Βουλγαρίας της Βόρειας Μακεδονίας και ο Πρόεδρος της Σερβίας μαζί με τον Πρόεδρο του Eurogroup Σαρλ Μισέλ, με την παρουσία τους σηματοδοτούν την αξία του έργου για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις Ρωσικές πηγές ενέργειας. Θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρών θα είναι και ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αλλά και 3 ηγέτες βαλκανικών χωρών (μαζί με τους υπουργούς ενέργειας): Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, καθώς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, ο οποίος το προσεχές διάστημα θα αναλάβει υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, στην κυβέρνηση Joe Baiden.

  • Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται  το 2023, ωστόσο η Gastrade έπειτα και από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης καταβάλλει προσπάθειες για την επίσπευσή του τουλάχιστον κατά 6 μήνες.
  •  Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή.
  • Θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 393,7 εκατ. ευρώ αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου αγωγού μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το αέριο στο εθνικό σύστημα.

Η Gastrade προωθεί και δεύτερο FSRU στη Θράκη, το οποίο θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κμ LNG, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη ζήτηση, από τις χώρες της κεντρική και ανατολικής Ευρώπης για νέες πηγές εφοδιασμού.

  • Στην εταιρεία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου που αναπτύσσει το έργο FSRU, συμμετέχουν επίσης η Gaslog Investments 100% θυγατρική της εταιρείας Gaslog, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 20%, η Bulgartransgaz EAD (BTG) που είναι ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με μερίδιο 20% και ο ΔΕΣΦΑ με ποσοστό 20%.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης:

Στις 09:30 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το εργοτάξιο για την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης και των συνδέσεων με το λιμάνι της πόλης και την Εγνατία Οδό.

Στις 10:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης.

Στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου Γηροκομείου της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

  • Στις 12:30 ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Στις 14:00 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα στους ξένους ηγέτες που θα παραστούν στην εκδήλωση για τον σταθμό FSRU…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here