Όλες οι διοικήσεις Τραπεζών στην Ευρώπη αλλά και ο SSM (Single Supervisory Mechanism) στην Φρανκφούρτη, παρακολουθούν προσεκτικά -και καθόλου διακριτικά- τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που από σήμερα μπαίνει στην τελική ευθεία ενόψει του reverse split και της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στις 19 Απριλίου.

Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη του 1 δισ Ευρώ –όπως ακριβώς είχε ενημερώσει τους αναγνώστες του το “Β” προ μηνός– .

Το βιβλίο προσφορών ανοίγει στις 21 Απριλίου και θα κλείσει -το αργότερο- στις 23 Απριλίου.

Η ονομαστική τιμή έχει καθοριστεί στο 1 ευρώ αλλά η τιμή διάθεσης μάλλον θα είναι υψηλότερη, θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Πειραιώς.

Θέματα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αντιμετωπίζουν δεκάδες Ευρωπαϊκές Τράπεζες (κυρίως του Ευρω-Νότου) οι διοικήσεις τους ωστόσο είναι ιδιαίτερα διστακτικές λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Η εμπειρία και ο τρόπος διαχείρισης της Τράπεζας Πειραιώς θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα από τις διοικήσεις των άλλων τραπεζών.

Αν τελικά η αύξηση κεφαλαίου ξεπεράσει κατά 20% το 1 δισ Ευρώ, δηλαδή ολοκληρωθεί στα 1,2 δισ. ευρώ, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αγοράσει 310 εκατ. ευρώ και οι ιδιώτες Έλληνες και ξένοι θα μοιραστούν τα 900 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here