Από σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών που θα καθορίσει και το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ.

Στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για μεταναστευτικό και πολιτική προστασία

  • Σημαντικός όμως στόχος για την Ελλάδα είναι η εξαίρεση των Αμυντικών δαπανών από αυτές που προσμετρώνται στο έλλειμμα .

Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την ελάφρυνση των επόμενων προϋπολογισμών από το “βάρος” των νέων φρεγατών Belharra, των νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, των F-35 και των υπόλοιπων προμηθειών πολεμικού υλικού που έχουν προγραμματιστεί τα επόμενα χρόνια.

 Το θέμα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών, μαζί με τις κάποιες από τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις τέθηκε στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών, στο ECOFIN της Παρασκευής, από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Μπρουνό Λεμέρ.

Δεν υπήρξε τελική συμφωνία.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Κριστιάν Λϊντνερ, έδειξε πολύ πιο θετικός για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών και λιγότερο για τις δημόσιες επενδύσεις.

  • Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, θεωρούσαν ότι τουλάχιστον το θέμα των αμυντικών δαπανών τελικά θα εγκριθεί από τους Ευρωπαίους Ηγέτες…

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, κερδίζει έδαφος η θέση ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της.

  • Ειδικά για την Ελλάδα, η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών ήταν μια από τις βασικές παραμέτρους της αρχικής πρότασής της, για την αναμόρφωση των δημοσιονομικών κανόνων.

Το ίδιο αίτημα είχαν και άλλες χώρες των ανατολικών συνόρων της ΕΕ (Πολωνία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία) με αναλογικά μεγάλο ποσοστό αμυντικών δαπανών.

  • Η χώρα μας, μετά το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αποφασίστηκε το 2020 και υλοποιείται σταδιακά, έχει βρεθεί στις πρώτες θέσεις στις δαπάνες της ως ποσοστό του ΑΕΠ για την αγορά αμυντικού υλικού.

Το 2022, λόγω της παραλαβής των γαλλικών μαχητικών Rafalle οι δαπάνες της άμυνας έφτασαν το 3,8% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσια από το ελάχιστο ποσοστό δαπανών που απαιτεί από τα μέλη του το ΝΑΤΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ