Το νομοσχέδιο «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ αποτυπώνει έμπρακτα το μεταρρυθμιστικό σοκ που υποσχέθηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και εντάσσεται στη στρατηγική επανεκκίνησης του τραπεζικού τομέα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός και τόνισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα, απαλλαγμένες οι τράπεζες από ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους των κόκκινων δανείων, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

«Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται ο πολίτης που γονάτισε στην κρίση, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο ευσυνείδητος δανειολήπτης. Όλοι αυτοί που προσδοκούν να δουν τις τράπεζες να διαδραματίζουν και πάλι το ρόλο τους ως κύριοι πάροχοι ρευστότητας στην οικονομία», είπε και υπογράμμισε ότι ο ΗΡΑΚΛΗΣ δεν αγγίζει το «μαξιλάρι», δεν συνιστά ανακεφαλαιοποίηση αλλά ένα σχέδιο φιλικό στον επενδυτή, ένα σχέδιο καινοτόμο που χτυπάει τους μεγάλους κακοπληρωτές διότι υποχρεώνει τις τράπεζες να κυνηγήσουν εκείνους που συστηματικά αθετούν τις υποχρεώσεις τους.

«Μετά από 10 χρόνια τοξικής άπνοιας, η Ελλάδα επιστρέφει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη και βάζει και πάλι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, ως ισότιμο εταίρο στην Ευρώπη», είπε και καθησύχασε τους δανειολήπτες διαβεβαιώνοντας ότι «η τιτλοποίηση δεν αφορά την πώληση δανείων σε funds. Η σχέση δανειολήπτη με το δάνειο και τις υποχρεώσεις του, δεν αλλάζει με τον ΗΡΑΚΛΗ. Η προστασία του δανειολήπτη βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου δεν αλλάζει».

«Ο ΗΡΑΚΛΗΣ αποτελεί εγχείρημα συστημικής εμβέλειας διότι αποσκοπεί στην εξάλειψη τουλάχιστον 40% του συνολικού όγκου των κόκκινων δανείων. Στηρίζεται στις αγορές και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο. Το δημόσιο παρέχει την εγγύησή του με όρους ιδιωτικοοικονομικούς. Οι τράπεζες θα καταβάλλουν το αντίτιμο, την προμήθεια», είπε επίσης και πρόσθεσε ότι το σχέδιο είναι εφικτό λόγω της κυβερνητικής αλλαγής, που ενέπνευσε εμπιστοσύνη στις αγορές, μείωσε τα επιτόκια άντλησης κεφαλαίων, με αποτέλεσμα σήμερα η Ελλάδα να δανείζεται χαμηλότερα και από τις ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό έπεσε και το κόστος των προμηθειών των τραπεζών.

ΝΔ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ υπηρετεί τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα

«Ο ΗΡΑΚΛΗΣ είναι σχέδιο με σκοπό την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, στοχεύει στη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, των γνωστών κόκκινων δανείων», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου. «Κανένα τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη όταν τα παλαιότερα δάνεια δεν εξυπηρετούνται, γιατί το κομμάτι του δανείου που επιστρέφεται, το τοκοχρεολύσιο, είναι το κομμάτι που επιτρέπει στις τράπεζες να ξαναδώσουν δάνεια. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ υπηρετεί τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα. Η επίδραση του θα είναι καθοριστική στην ικανότητα των τραπεζών να ξαναδώσουν δάνεια και να επιτελέσουν το πραγματικό τους έργο», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «η νομική θέση του δανειολήπτη, του οποίου το δάνειο θα τιτλοποιηθεί, μέσω του ΗΡΑΚΛΗ, θα παραμείνει η ίδια κι μετά την υλοποίηση του σχεδίου».

O κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και στον τρόπο που η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. «Η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ γνώριζε πολύ καλά το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετώπιζε το τραπεζικό σύστημα, και ενώ είχε ενημερωθεί πολλαπλώς για την αντιαναπτυξιακή του επίδραση, επέλεξε να το αφήσει άλυτο», είπε και πρόσθεσε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορούσε και δεν ήθελε να το λύσει. Δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών, έτσι το κόστος δανεισμού του κράτους παρέμεινε υψηλό. Ο Ηρακλής πετυχαίνει και σε αυτό το σημείο. Τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης που θα εκδώσουν οι τράπεζες θα έχουν υψηλότερο βαθμό αξιοπιστίας λόγω της κρατικής εγγύησης. Όμως δεν ήθελε να λύσει πρόβλημα των 70 δισ. για να πάνε οι ψηφοφόροι στις εκλογές με δεμένα τα χέρια».