Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, κατέγραψε κέρδη 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και έσοδα 39,3 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους (32,6 δισ. δολ.) τα έσοδα της Alphabet προέρχονται από διαφημίσεις στην Google, η οποία ελέγχει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακών διαφημίσεων. Τα διαφημιστικά έσοδα εμφάνισαν αύξηση 20% σε σχέση με πριν από ένα έτος.

Τα έσοδα από τις άλλες δραστηριότητες πλην της μηχανής αναζήτησης Google (υπηρεσίες υπολογιστικού «νέφους», πωλήσεις συσκευών, υπηρεσίες μουσικής κ.ά.) έφθασαν τα 6,4 δισ. δολάρια.

Παρόλο, όμως, που τα οικονομικά αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street, οι μετοχές της εταιρείας κινήθηκαν καθοδικά σε ποσοστό περίπου 3%. Ο λόγος είναι ότι οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για τα μεγάλα επενδυτικά «ανοίγματα» της Google σε υποδομές και προσωπικό, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός με άλλες τεχνολογικές εταιρείες ιδίως την Amazon, η οποία ακόμη κατέχει την ηγετική θέση στο «νέφος» (cloud computing). Οι αγορές ανησυχούν κατά πόσο όλες αυτές οι δαπάνες θα αποδώσουν.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες δ’ τριμήνου 2018 έφθασαν τα 7,08 δισ., αυξημένες κατά 64% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2017, ενώ οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν σε 31,07 δισ. δολάρια. Οι εργαζόμενοι στον όμιλο της Google έφθασαν σχεδόν τους 99.000 στο τέλος του 2018, από 80.000 πριν από ένα έτος, σύμφωνα με το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι νέες προσλήψεις, οι δαπάνες προώθησης των καταναλωτικών συσκευών της Google, η απόκτηση νέων γραφείων σε Σίλικον Βάλεϊ και Νέα Υόρκη και οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη εξηγούν εν μέρει τις αυξημένες δαπάνες.

Οι άλλες δραστηριότητες της Alphabet -η μονάδα ανάπτυξης αυτόνομων οχημάτων Waymo, η μονάδα υγείας Verily και οι μονάδες κυβερνοασφάλειας και οπτικών ινών- παρουσίασαν έσοδα 154 εκατ. δολαρίων, αλλά επίσης συνολικές λειτουργικές ζημιές της τάξεως του 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017 (748 εκατ. δολάρια).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here