Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Petrofin για την ελληνική ναυτιλία. Σύμφωνα με αυτά ο ελληνόκτητος στόλος διατήρησε την ΠΡΩΤΗ θέση και το 2018 παγκοσμίως, διαμορφώνοντας ένα μερίδιο κοντά στο 18,16% αφήνοντας πίσω της άλλες παραδοσιακές δυνάμεις και μάλιστα πολύ ισχυρότερων οικονομιών.
Στα 412,31 εκατ. dwt η συνολική χωρητικότητα των 5.508 πλοίων.
Σύμφωνα, πάντα με τα στοιχεία της Petrofin, μόλις το 8% των εταιρειών (δηλαδή οι 49 μεγαλύτερες, με στόλο η καθεμία μεγαλύτερο των 25 πλοίων) αντιπροσωπεύει τα 2/3 της ελληνικής χωρητικότητας.
Ομως αυτά δεν τα αναφέρω για να εξάρω την για ακόμη μία χρονιά πρωταγωνιστική παρουσία του ελληνικού εφοπλισμού, ναυτιλίας- Μέγα το της Θαλάττης Κράτος, κατά τον Θουκυδίδη– αλλά για να σταθώ σε μία λεπτομέρεια που σχετίζεται σε κάποιο ποσοστό με το κατάντημα της Deutsche Bank και την προσπάθεια διάσωσης της μέσω της συγχώνευσης με την Commerzbank.
Η Deutsche Bank επιχειρήθηκε να αποτελέσει μέσω υψηλότατων δανειοδοτήσεων τον κύριο χρηματοδότη για την ανάπτυξη της γερμανικής ναυτιλίας. Δάνεια επί δανείων, χορηγήσεις επί χορηγήσεων μπας και στηθεί ένας γερμανικός νηογνώμονας ανταγωνιστικός του ελληνικού, μπας και μπορέσει το Αμβούργο να πάρει μερίδιο από τα αυξημένα των Ελλήνων στην αγορά της Κίνας.
Η κατάληξη του εγχειρήματος των Γερμανών είναι λίγο ως πολύ γνωστή στους παροικούντες την Ακτή Μιαούλη. Τα γερμανικά συμφέροντα βρήκαν…ξέρα, οι Γερμανοί εξακολουθούν να βλέπουν την..πρύμνη των Ελλήνων και μάλιστα από απόσταση. Ανάλογη ήταν και η κατάληξη των χαρτοφυλακίων “ναυτιλιακών δανείων, χορηγήσεων¨ της Deutsche Bank αλλά και των άλλων γερμανικών τραπεζών, που είχαν εμπλακεί. Και το χειρότερο για τους Γερμανούς; τα πλοία που άρχισαν να βγάζουν προς πώληση οι τράπεζες (2017-2018) αγοράζονταν σε χαμηλές τιμές κυρίως από ελληνόκτητα συμφέροντα. Σα να λέμε “διπλή σφαλιάρα” για τους Γερμανούς, με την Deutsche Bank να μετρά ένα χαρτοφυλάκιο επισφαλειών έναντι έκθεσης σε ναυτιλιακά δάνεια που ξεπέρασαν τα 25-30 δισ$. Στα 90 δισ$ υπολογιζόταν (από την Moody’s) η έκθεση συνολικά του γερμανικού τραπεζικού συστήματος (Deutsche Bank, Commerzbank, HSH Nordbank, DVB Bank κ.α. )

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here