Χαμηλότοκα Κρατικά δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να χορηγήσει ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Αφορά επιχειρήσεις που εμφάνισαν μείωση τζίρου τουλάχιστον -20% το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
- Η χρηματοδότηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 θα συμψηφισθεί με ενδεχόμενη χρηματοδότηση του ίδιου δικαιούχου της Επιστρεπτέας 4.
- Εφόσον μια επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε με ένα ποσόν για το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, αυτό θα αφαιρεθεί από το τελικό ποσό που της αντιστοιχεί για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Η επιχείρηση θα αποπληρώνει το 50% του ποσού που θα λάβει στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας 5, ενώ προϋπόθεση είναι η μη πραγματοποίηση απολύσεων για διάστημα 5 μηνών.
Η εκταμίευση της χρηματοδότησης δεν θα είναι άμεση, με την υποβολή της αίτησης, όπως στο προηγούμενο κύκλο, αλλά θα ακολουθήσει τη διαδικασία των πρώτων κύκλων, δηλαδή θα υπάρξει ένας έλεγχος πρώτα.
Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει οι δικαιούχοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ myBusinessSupport που θα ανοίξει τις επόμενες μέρες ή ώρες.
Η κοινή υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζει δικαιούχους της Επιστρεπτέας 5 τις επιχειρήσεις που επλήγησαν την περίοδο Σεπτέμβριο ως και Δεκέμβριο 2020 όπως :
α) Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.
β) ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση μόνον των εξής κατηγοριών:
– επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Νοεμβρίου 2020,
– επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.
– Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,
– επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων,
– επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 31η Οκτωβρίου 2020.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που δεν αποκλείονται με βάση τα ανωτέρω, θα πρέπει να υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα εξής στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020:
α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα.
β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν
– τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,
– το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019,
– το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.
Πλέον, στις Αιτήσεις προ – συμπληρώνονται τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ βάσει των δηλώσεων (ΦΠΑ ή Εισοδήματος) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Τα παραπάνω υποβαλλόμενα στοιχεία δεν μπορούν να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους. Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.
Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προκειμένου να δι-ενεργηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων χορήγησης και υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης.
Επιπροσθέτως, ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.
Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης, ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής της εν όλω ή εν μέρει, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθοριστούν με νέα απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων.