Το ΝΟΗΣΙΣ ΚΔΕΜΤ στις εγκαταστάσεις του οποίου διοργανώθηκε το Συνέδριο- Θεσμός, μετατράπηκε μία ακόμη φορά σε  πόλο μαθητικής καινοτομίας όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Φέτος το Μαθητικό Συνέδριο που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια από το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ξεπέρασε τα όρια της ελληνικής επικράτειας αφού είχε και συμμετοχές σχολείων από τη Γαλλία. Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας – ΕΜΤ στο 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής. 

Το Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας-ΕΜΤ, συνδιοργανωτής του Μαθητικού Συνεδρίου, παρουσίασε στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ από τις 25-28 Απριλίου, vintage πλήρως λειτουργικούς υπολογιστές με τους οποίους μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν οι μαθητές και όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.   

Το επόμενο διάστημα το ΝΟΗΣΙΣ θα «ανοίξει» ακόμη περισσότερο τους χώρους του για εκδηλώσεις καινοτομίας, εκπαίδευσης και πολιτισμού και όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΔΣ του ΝΟΗΣΙΣ, Διευθύντρια Ερευνών στο ΕΚΕΤΑ Στυλιανή Μπεζεργιάννη, όλοι οι μαθητές που έλαβαν μέρος στο 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής θα έχουν τη δυνατότητα ενός δωρεάν εισιτηρίου για το ΝΟΗΣΙΣ.

Μας…βάζουν τα γυαλιά οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αριδαίας

Εφαρμογή που λειτουργεί με αισθητήρες μέτρησης της ηλιακής ακτινοβολίας UV δημιούργησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αριδαίας. Οι μαθητές που δούλεψαν σε δύο ομάδες των τεσσάρων ατόμων και κατέγραψαν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τα μάτια μας η ακτινοβολία του ήλιου.

Αυτή ήταν μία μόνο εφαρμογή από τις εκατοντάδες που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του τετραήμερου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής που πραγματοποιήθηκε στο ΝΟΗΣΙΣ από τις 25 έως και τις 28 Απριλίου.   

Μαθητές όλων των βαθμίδων κυρίως από την Κεντρική Μακεδονία αλλά και από τη Λήμνο και τη Γαλλία, παρουσίασαν εφαρμογές που αφορούν στον τομέα της Υγείας, της βελτίωσης σχολικής ζωής, των έξυπνων πόλεων και του περιβάλλοντος, των τεχνών και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στη διάρκεια της πρώτης μέρας του Συνεδρίου δόθηκαν για πρώτη φορά τα βραβεία «Μαθητικής Καινοτομίας Ιωάννης Παπαευσταθίου». Η Πρόεδρος του ΔΣ του ΝΟΗΣΙΣ Στυλιανή Μπεζεργιάννη απένειμε βραβείο στους μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου οι οποίοι δημιούργησαν και παρουσίασαν στο περσινό Συνέδριο, εφαρμογή αποφυγής σιδηροδρομικών ατυχημάτων, ενώ βραβείο δόθηκε και στις μαθήτριες και μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου του  ΑΠΘ για την εφαρμογή τους «Άλλος Αέρας» με την οποία καθαρίζεται ο αέρας στις σχολικές αίθουσες.

Βιωματική/εικονική πραγματικότητα από το ΝΟΗΣΙΣ και το ΕΚΕΤΑ

Στη διάρκεια του 15ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής παρουσιάστηκε και το έργο  Activator . Πρόκειται για μία πλατφόρμα Βιωματικής και Διαδραστικής Μάθησης με πολλαπλά  εκπαιδευτικά σενάρια και με θεματικές ενότητες που αφορούν την Τεχνολογία, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό.   

  Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας, Αγροτεχνολογίας (Bio-Economy & Agri-Technology iBO) παρουσίασε ένα ανοιχτό Εργαστήριο Επαυξημένης Πραγματικότητας  που περιηγείται στο Σπήλαιο και το Μουσείο Πετραλώνων. Το εργαστήριο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του project Cave3 και στοχεύει στην αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, εικονικής πραγματικότητας και τρισδιάστατης εκτύπωσης για την ανάπτυξη μηχανισμών περιήγησης στο Σπήλαιο και το Μουσείο των Πετραλώνων. Το project υποστηρίχθηκε από το EPAnEK 2014-2020.

Στους επόμενους μήνες το ΝΟΗΣΙΣ θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του, δημιουργώντας πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και έναν χώρο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια. 

Παράλληλα , τα παιδιά ΑΜΕΑ θα μπορούν να επισκέπτονται το ΝΟΗΣΙΣ δωρεάν.