Στις 30 Νοεμβρίου 2022, το OpenAI προανήγγειλε μια νέα εποχή τεχνητής νοημοσύνης (AI) εισάγοντας το ChatGPT στις ζωές μας.

Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης κατέπληξε τους χρήστες με εμπεριστατωμένες απαντήσεις του. Το ChatGPT μπορούσε να κατανοήσει και να απαντήσει σε μια ποικιλία διαφορετικών ερωτήσεων, να κάνει προτάσεις, να ερευνήσει και να γράψει δοκίμια και σύντομες πληροφορίες, ακόμη και να πει αστεία (μεταξύ άλλων εργασιών).

Πολλές από αυτές τις δεξιότητες χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους στις δουλειές τους σε όλο τον κόσμο, γεγονός που θέτει το ερώτημα: ποιες θέσεις εργασίας θα μετασχηματιστούν, ή ακόμα και θα αντικατασταθούν, από τη τεχνητή νοημοσύνη στο προσεχές μέλλον;

Το infographic από τον Harrison Schell απεικονίζει τα ευρήματα του OpenAI του Μαρτίου 2023 σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) και των διαφόρων εφαρμογών της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT.

Αγορά εργασίας

Οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από την ΑΙ

Ακολουθεί μια λίστα εργασιών που επισημαίνονται στο έγγραφο ως πιθανές να “απειληθούν” με διακοπή λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία μπορεί να μειώσει τον χρόνο εκτέλεσης εργασιών που σχετίζονται με το επάγγελμα κατά τουλάχιστον 50%.

Η ανάλυση παρασχέθηκε από μια ποικιλία ανθρωπογενών μοντέλων καθώς και από μοντέλα ChatGPT-4, με τα αποτελέσματα και από τα δύο να φαίνονται παρακάτω:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here