Η εταιρεία εμφυτευμάτων εγκεφάλου του Έλον Μασκ, Neuralink, προσέγγισε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα νευροχειρουργικής των ΗΠΑ αναζητώντας έναν πιθανό συνεργάτη κλινικών δοκιμών, καθώς προετοιμάζεται να δοκιμάσει τις συσκευές της σε ανθρώπους εφόσον το επιτρέψουν οι ρυθμιστικές αρχές.

Η Neuralink αναπτύσσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα από το 2016 και ελπίζει ότι τελικά θα είναι μια θεραπεία για δύσκολες καταστάσεις όπως η παράλυση και η τύφλωση.

Ωστόσο η Neuralink υπέστη πλήγμα στις αρχές του 2022, όταν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ απέρριψε την αίτησή της για πρόοδο σε δοκιμές σε ανθρώπους, επικαλούμενη σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, μεταδίδει το Reuters.

Έκτοτε το ζήτημα έχει τεθεί στον “πάγο”.

Από την μεριά του, ο δισεκατομμυριούχος Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Inc (TSLA.O) και πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του Twitter ανέφερε την εκτίμησή του ότι τα εμφυτεύματα εγκεφάλου του Neuralink θα γίνουν τόσο κοινά, όσο μια χειρουργική επέμβαση Lasik στα μάτια.

Το εμφύτευμα της Neuralink είναι μια συσκευή διεπαφής με υπολογιστή εγκεφάλου (BCI), η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια που διεισδύουν στον εγκέφαλο ή κολλάνε στην επιφάνειά του για να παρέχουν άμεση επικοινωνία με τους υπολογιστές. Μέχρι στιγμής, καμία εταιρεία δεν έχει λάβει έγκριση από τις ΗΠΑ για να φέρει στην αγορά ένα εμφύτευμα BCI.