Σημαντική πτώση των εξαγωγών μαρμάρου καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020, συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο, πτώση που άγγιξε τον Απρίλιο το 56,2%!

Σχετική μελέτη που διεξήγαγε η ICAP εκτιμά την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από την πανδημία λόγω κορονοϊού στον κλάδο του μαρμάρου και στους κλάδους που συνδέονται ως προμηθευτές με τον κλάδο εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου.

Το μερίδιο των εξαγωγών προϊόντων μαρμάρου στις συνολικές εξαγωγές της χώρας ανήλθε το 2019 σε 1,2%. Χωρίς τις εξαγωγές πετρελαιοειδών το μερίδιο το 2019 διαμορφώθηκε σε 1,7%. Οι εξαγωγές ως ποσοστό (%) επί των πωλήσεων του κλάδου υπερβαίνουν το 70%.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της μελέτης η προβλεπόμενη συνολική μείωση πωλήσεων για τις επιχειρήσεις του κλάδου το 2020 (έναντι του 2019) θα ανέλθει σε -35% και οι πωλή-σεις του κλάδου θα διαμορφωθούν σε €366,7 εκατ. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει μικρότερη μείωση (-30%) με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε €394,9 εκατ. ενώ στο απαισιόδοξο σενάριο η μείωση θα είναι υψηλότερη (-40%) και οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν σε € 338,4 εκατ. Όπως διαπιστώνεται οι προβλεπόμενες πωλήσεις για το 2020 στο βασικό σενάριο είναι χαμηλότερες από τις πραγματοποιηθείσες πωλήσεις του 2014.

Παράλληλα, η προβλεπόμενη συνολική μείωση πωλήσεων σε όλους τους κλάδους -προμηθευτές καθώς και η μείωση των αμοιβών εργαζομένων του κλάδου μαρμάρου θα ανέλθει σε € -431,9 εκατ. σύμφωνα με το βασικό σενάριο (Β), ενώ σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο (Α) η μείωση τζίρου θα ανέλθει σε € -307,2 εκατ. και βάσει του απαισιόδοξου σεναρίου (Γ) η μείωση θα φτάσει τα € -493,6 εκατ.

Η τελική προβλεπόμενη μείωση της απασχόλησης σε όλους τους κλάδους – προμηθευτές συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου μαρμάρου, θα κυμανθεί μεταξύ -896 εργαζόμενους (αισιόδοξο σενάριο) και -2.689 (απαισιόδοξο σενάριο) με βασικό σενάριο την μείωση κατά -1.793 άτομα.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την μελέτη της ICAP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here