16.4 C
Athens
23 Ιανουαρίου 2025, Πέμπτη
Αρχική Τράπεζες Mario Draghi: To Eυρώ απέδειξε την αντοχή και την χρησιμότητά του

Mario Draghi: To Eυρώ απέδειξε την αντοχή και την χρησιμότητά του

0

«Η νομισματική μας ένωση μέσα σε μια δεκαετία αντιμέτωπισε κρίσεις που ελάχιστοι περίμεναν και επέδειξε ανθεκτικότητα διαψεύδοντας τους επικριτές της» τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι  στην Ακαδημία Αθηνών.

Τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος. Έκανε λόγο για «επιφανή οικονομολόγο, με παγκόσμια εμβέλεια και αναγνώριση», με ερευνητικό και συγγραφικό έργο που καλύπτει ευρύ φάσμα της οικονομικής επιστήμης.

«Πολλές χώρες, και κυρίως η Ελλάδα, έχουν καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για να ευημερήσουν ως μέλη της νομισματικής ένωσης. Έχουν υλοποιηθεί σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ευρωζώνης, ιδίως μέσω της δημιουργίας της τραπεζικής ένωσης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM. Tο ευρώ έχει επωφεληθεί από πολλές απόψεις και σήμερα είναι πιο δημοφιλές από ποτέ».

«Η πραγματική σύγκλιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι σημαντική για τη συνοχή μιας νομισματικής ένωσης και είναι θέμα ζωτικής σημασίας να υπάρχουν οι κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές που θα συμβάλλουν στην εκ νέου σύγκλιση των χωρών που έχουν μείνει πίσω μετά την κρίση, ιδίως της Ελλάδας», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, συμπληρώνοντας ότι

  • «ένας βραδύτερος ρυθμός πραγματικής σύγκλισης δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι μια νομισματική ένωση δεν είναι ικανή να σταθεροποιήσει αποτελεσματικά την οικονομία της».
  • «Ξέρουμε όμως τώρα τι χρειάζεται για να υπάρξει σταθεροποίηση μεταξύ των χωρών και ξέρουμε τον κίνδυνο αν δράσουμε πολύ αργά για να σταθεροποιήσουμε την ένωση ως σύνολο. Αυτό οδηγεί σε μια μακρύτερη περίοδο υψηλά διευκολυντικών πολιτικών», τόνισε.
Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η δημοσιονομική πολιτική παίζει πολύ περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο μαζί με την νομισματική πολιτική και μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη επιστροφή σε σταθερότητα τιμών και γι’ αυτό σε λιγότερες παρενέργειες. Ο λόγος, εξήγησε, είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική γίνεται πιο ισχυρή όταν η νομισματική είναι κοντά στο αποτελεσματικό κατώτερο όριο, καθώς οι πολλαπλασιαστές είναι υψηλότεροι. Επιπλέον, σε συγκεκριμένες συνθήκες η υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να συμπληρώσει την δημοσιονομική κόβοντας τα εμπόδια που βαραίνουν στη ζήτηση, κάτι που ισχύει σήμερα στην ευρωζώνη.

Αν οι κυβερνήσεις θέλουν να δουν γρηγορότερη έξοδο από τις αντισυμβατικές πολιτικές είναι προς το συμφέρον τους να ευθυγραμμιστούν με την νομισματική πολιτική. Αυτό, όμως, τόνισε δεν το έχουμε δει έως σήμερα.

Από το 2009 έως το 2018 το μέσο κυκλικά προσαρμοσμένο κυβερνητικό πλεόνασμα ήταν -5,7% για την Ιαπωνία -3,6% για τις ΗΠΑ και 0,5% για την ευρωζώνη.

Ο ίδιος υποστήριξε πως το κρίσιμο ερώτημα για την ευρωζώνη είναι κατά πόσον έχει ενισχύσει τη δυνατότητά της να σταθεροποιεί μακροοικονομικά σοκ. Σε αυτό τόνισε ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να εξεταστούν δύο διαφορετικές διαστάσεις.

  1. Η πρώτη είναι η ικανότητα να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση μεταξύ των χωρών. Αφορά την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ της σύγκλισης και της ασφάλειας.
  2. Η δεύτερη είναι η ικανότητα να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση κατά τη διάρκεια ολόκληρου του οικονομικού κύκλου.

Στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Γιώργος Ζαββός, ο υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.