Το Cyber Insurance & Incident Response Conference 2021 διεξάγεται ψηφιακά μέσα από την LiveOn, την πρώτη πλήρη, all-in-one, ψηφιακή πλατφόρμα για την Επιχειρηματική Επικοινωνία και τα Events, και το τρισδιάστατο ψηφιακό εκθεσιακό κέντρο της, το LiveOn Expo Complex.

Το συνέδριο έχει στόχο να εξετάσει τους κινδύνους που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία μιας εταιρείας, οι οποίοι μπορούν να απειλήσουν την ομαλή λειτουργία και τη διαθεσιμότητα των συστημάτων της, να επιφέρουν σημαντικές επιβαρύνσεις στα οικονομικά της αποτελέσματα και τη φήμη της, καθώς και να βοηθήσει την ανάπτυξη της αγοράς της ασφάλισης cyber insurance, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητά της ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνου.

Θεσμική ομιλία απηύθυνε η Γενική Διευθύντρια, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (E.A.E.E), Μαργαρίτα Αντωνάκη.

Χαρακτήρισε το Cyber Insurance & Incident Response Conference 2021 ως μία σημαντική ψηφιακή συνάντηση που φέτος συμπίπτει με την γιορτή της ιδιωτικής ασφάλισης.

“Η εμφάνιση της πανδημίας ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο τη σημασία της ψηφιοποίησης προκειμένου οι κοινωνίες να μπορέσουν να δουλέψουν στις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Παρότι τα οφέλη, ασυζητητί, είναι προφανή, η αυξανόμενη εξάρτηση οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση των κινδύνων στην ψηφιακή ασφάλεια και την πιθανότητα ψηφιακών εγκλημάτων” είπε η κα. Αντωνάκη.

Παρατήρησε ότι προκύπτουν σοβαρά προβλήματα και διαταραχές σε κοινωνία και επιχειρήσεις, από τα αυξημένα περιστατικά κυβερνο-απειλών, τονίζοντας ότι πρέπει να αυξηθεί η ψηφιακή ανθεκτικότητα.

Η ασφαλιστική αγορά διαχειρίζεται κινδύνους και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Οι προκλήσεις αφορούν στην εξέλιξη των μεθόδων, δηλαδή το τοπίο των κινδύνων που εξελίσσεται συνεχώς. Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, δημιουργεί επιθέσεις σε σπίτια, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, κρίσιμες υποδομές, ακόμη και εις βάρος ευάλωτων ατόμων.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ENISA που είναι επιφορτισμένος για το έργο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, προειδοποίησε ότι η επίθεση με κακόβουλο λογισμικό αποτελεί την Νο1 απειλή στον κυβερνοχώρο, σε όλη την ΕΕ.

Πρέπει αφενός να προστατευθούν οι επιχειρήσεις, και η ασφαλιστική αγορά μέσα από τα ασφαλιστικά προϊόντα να συνδράμει στην αναχαίτιση των πιθανών κινδύνων.

“Πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν οι μελλοντικές ζημιές μέσα από τις εξελισσόμενες κυβερνοεπιθέσεις. Πρέπει να είναι προσεκτικός  κάποιος όταν κάνει undrewriting. Δεν έχουμε ποιοτικά στοιχεία και το undrewriting στηρίζεται στα στατιστικά. Ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο μπορεί να πυροδοτήσει μια αλυσίδα σχετιζόμενων κινδύνων” τόνισε η κα. Αντωνάκη.

“Το ransomware αποτελεί ένα αυξανόμενο φαινόμενο και για εμάς είναι σημαντικό να παρέχουμε ασφαλιστική κάλυψη σε αυτές τις περιπτώσεις. Πολλά συμβόλαια προσφέρουν τέτοιες καλύψεις, αλλά το θέμα δεν είναι απλό” ανέφερε.

Με δυο λόγια ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς

Η ασφαλιστική αγορά διεθνώς παίζει σημαντικό ρόλο.

Οι τρεις πτυχές που πρέπει να τονιστούν:

Ο ρόλος της αγοράς στην καθοδήγηση των πελατών και κατά το δυνατόν, η πρόληψη.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων

Η νομική υποστήριξη για την καλύτερη διαχείριση του συμβάντος

Τα προγράμματα είναι αυτοτελή ή μπορούμε να τα δούμε σαν επεκτάσεις άλλων καλύψεων που προϋπάρχουν. Την κυρίαρχη τάση εμφανίζουν τα stand alone products.

“Η ασφαλιστική αγορά θα συνεχίσει να εξελίσσεται κάθε μέρα, όπως και οι ανάγκες των πελατών. Υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των ασφαλίστρων για αυτούς τους κινδύνους. Παγκοσμίως. Την μερίδα του λέοντος στην παραγωγή ασφαλίστρων την έχει η βόρεια Αμερική. Τα στοιχεία που θα παίξουν ρόλο είναι η δυνατότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να έχουν ποιοτικά δεδομένα κυβερνοσυμβάντων και η καλύτερη δυνατή ενημέρωση για τους τους κινδύνους” είπε.

“Η ΕΑΕΕ δημιούργησε μία ομάδα εργασίας, η οποία ασχολείται με τον τοπίο των κινδύνων στον κυβερνοχώρο. Η ομάδα αυτή έφτιαξε τον οδηγό ασφάλισης cyber που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της. Παρουσιάζουμε με έναν απλό τρόπο τις βασικές έννοιες και τους κινδύνους και δίνουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις καλύψεις που διαθέτει η ασφαλιστική αγορά. Ο οδηγός είναι ένα κείμενο που θα εμπλουτίζεται συνεχώς, καθώς αυξάνεται η γνώση μας. Δεν είναι η μόνη δραστηριότητα, θα δείτε στο μέλλον κι άλλες δράσεις. Προγραμματίζουμε επίσης ειδικό συνέδριο για τους κινδύνους του κυβερνοχώρου. Θα πρέπει σαν κοινωνία να έχουμε πρώτο μέλημα, πως θα αυξήσουμε την θωράκιση σε τέτοιες επιθέσεις”.

Το συνέδριο διοργανώθηκε για τρίτη χρονιά από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here