Την πρώτη του συνέντευξη στους Financial Times ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) παραχώρησε ο Χοσέ Μανουέλ Κάμπα μιλώντας για τα σκάνδαλα του βρώμικου χρήματος (π.χ σκάνδαλο Danske Bank ύψους €200 εκα δισ.) και τον ρόλο της Αρχής ύστερα από τις εντολές που έχει λάβει ως προς την αντιμετώπιση αυτών.

Ο ίδιος ανέλαβε τον περασμένο μήνα, σε μία κρίσιμη εποχή για την ΕΒΑ, η οποία έχει ρυθμιστικό ρόλο στις εθνικές αρχές, διασφαλίζοντας ότι οι τραπεζικοί κανόνες εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίσει ο επικεφαλής της Αρχής, οι νέες εξουσίες της ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής δεν αρκούν για να αποτρέψουν ένα «κύμα» βρώμικου χρήματος, που διαπερνά το μπλοκ, στο οποίο αποκαλύφθηκαν πρόσφατα σκάνδαλα.

Όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ο Χοσέ Μανουέλ Κάμπα σημειώνει πως ήταν ένας στενά συντονιστικός ρόλος παρά ένας που θα εξασφαλίσει ακόμη και άμυνες σε ολόκληρη την ΕΕ ενάντια σε τέτοιου είδους κέρδη. «Υπήρξαν περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος στην Ευρώπη, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν πολύ μεγάλες. Δεν λέω ότι έχουμε ένα καλό σύστημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here