Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα νωρίτερα από το φθινόπωρο.
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη μεταθέτει-ήδη- για αργότερα την ημερομηνία των εκλογών, με σενάρια να φέρουν το στήσιμο της “πρώτης κάλπης” τέλη Μαίου κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα κάποιος οίκος αξιολόγησης θα αποφασίσει να ανεβάσει την κλίμακα εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας. 
Οι οίκοι επικαλούνταν ως λόγο για τη μετάθεση του investment grade τις εκλογές και πριν το δυστύχημα.
Τώρα, έχουν πλέον περισσότερα επιχειρήματα για να αναβάλουν την όποια αναβάθμιση για μετά το φθινόπωρο όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. 
 
Η οικονομία είναι (και) ψυχολογία και η τραγωδία στα Τέμπη έχει-ήδη-επηρεάσει αρνητικά ενώ έχει ανοίξει ο εαρινός κύκλος αξιολόγησης από την περασμένη εβδομάδα με την Scope.
Σειρά έχει η DBRS, με τον καναδικό οίκο να “βαθμολογεί” την προσεχή Παρασκευήκαι ακριβώς μία εβδομάδα μετά (17/3) να ακολουθεί ο οίκος Moody’s. 
Μία μέρα νωρίτερα (Πέμπτη 16/3 ) θα έχει συνεδριάσει η ΕΚΤ η επικεφαλής της θα έχει ανακοινώσει την νέα αύξηση επιτοκίων κατά επιπλέον 50 μ.β-που έχει ήδη προεξοφληθεί- κυρίως όμως θα έχει αναφερθεί στην διάρκεια και το τελικό ύψος.
Η αξιολόγηση από την Standard & Poor’s-στις 21/4- που από ορισμένους είχε “σημαδευτεί” ως μία ενδεχόμενη ημερομηνία για πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (προ Τεμπών) εκ των πραγμάτων “καίγεται” , ενώ ακολουθεί στις 9 Ιουνίου η Fitch.
Ενα πιθανό σενάριο- σύμφωνα με το οποίο ενεργούν σε αυτή την συγκυρία οι “αγορές”- είναι περισσότερο της παρακολούθησης των εξελίξεων στην χώρα (από τους ξένους οίκους) παρά της ανάληψης της πρωτοβουλίας μία βαθμολόγησης/τοποθέτησης επί των όποιων πολιτικών πραγμάτων.
Περίοδος πιθανότατα μακρύτερη πολιτικά εν μέσω οξύτερης αντιπαράθεσης και νέων συνδυασμών για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Από αυτή την άποψη (και ) οι οίκοι θα επιδιώξουν να κερδίσουν χρόνο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και 8 του μηνός η DBRS θα ανοίγει τον φθινοπωρινό κύκλο αξιολογήσεων. Θα ακολουθούν η Moody’sστις 15 Σεπτεμβρίου, η Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here