Τρία επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται σήμερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο (ΕθΑΤ) ανακοίνωσε τα ονόματα .

- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (ΔΑΑ)
- Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – GMR Airports Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε.
- Κοινοπραξία Fraport AG – Delta Airport Investments Α.Ε. (Όμιλος Κοπελούζου)
Και οι τρεις υποψήφιοι δραστηριοποιούνται ήδη στα ελληνικά αεροδρόμια.
Ο ΔΑΑ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Fraport με τον Όμιλο Κοπελούζου στα 14 περιφερειακά, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ινδική GMR στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο στο Καστέλι.
Νέο όνομα διεθνούς διαχειριστή δεν εμφανίστηκε, παρότι η προθεσμία παρατάθηκε δύο φορές, από τις 30 Ιουνίου στις 20 Αυγούστου και κατόπιν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ποιοι είναι οι τρεις διεκδικητές
| Σχήμα | Πού βρίσκεται ήδη | Βασικό μέγεθος |
|---|---|---|
| ΔΑΑ | «Ελευθέριος Βενιζέλος», παραχώρηση έως το 2046 | 23,7 εκατ. επιβάτες Ιαν.–Αύγ. 2026 (+4,4%) |
| ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR Airports Greece | Νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, υπό κατασκευή | GMR: 121,6 εκατ. επιβάτες στη χρήση Απρ. 2025 – Μάρ. 2026 |
| Fraport AG – Delta Airport Investments | 14 περιφερειακά από το 2017, Καλαμάτα από τον Νοέμβριο | Άνω των 37 εκατ. επιβάτες το 2025 στα 14 αεροδρόμια |
ΔΑΑ. Η εισηγμένη εταιρεία κατεβαίνει μόνη της. Μεγαλύτερος μέτοχος είναι η γερμανική AviAlliance, του καναδικού PSP Investments, με ποσοστό οριακά άνω του 50%. Δεύτερος είναι το ίδιο το ΕθΑΤ με 25,5%. Το Υπερταμείο που διενεργεί τον διαγωνισμό είναι μέτοχος ενός από τους υποψηφίους.
Ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Καλλιμασιάς ανέφερε την ίδια ημέρα, στο συνέδριο ITC 2026, κίνηση 23,7 εκατ. επιβατών στο οκτάμηνο. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την επέκταση του αεροδρομίου υπολογίζονται σε 950 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2030, σε τιμές 2026. Η νότια επέκταση προκηρύσσεται τον Οκτώβριο.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR. Είναι το δίδυμο που κατασκευάζει το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, με παραχώρηση 35 ετών. Στην εταιρεία του έργου το Δημόσιο έχει 45,9%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 32,46% και η GMR 21,64%. Η εμπορική λειτουργία τοποθετείται στα τέλη του 2028, άρα το σχήμα δεν διαχειρίζεται σήμερα αεροδρόμιο εν λειτουργία στην Ελλάδα.
Την εμπειρία λειτουργίας τη φέρνει η ινδική πλευρά. Η GMR Airports ανακοίνωσε 121,6 εκατ. επιβάτες στη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2026, σε Δελχί, Χαϊντεραμπάντ, Γκόα και Μεντάν Ινδονησίας.
Fraport – Όμιλος Κοπελούζου. Το σχήμα διαχειρίζεται από το 2017 τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με σύμβαση 40 ετών. Το 2025 διακίνησαν πάνω από 37 εκατ. επιβάτες. Για το 2026 ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος, έδωσε στο ITC 2026 εκτίμηση 38,7 εκατ. και ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Οι δύο εταίροι υπέγραψαν στις 22 Ιουνίου και την παραχώρηση της Καλαμάτας, μαζί με την Πηλέας Συμμετοχών του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου. Οι όροι: 45 εκατ. ευρώ αρχικό τίμημα, 125 εκατ. ευρώ επενδύσεις, έναρξη το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στα 22 αεροδρόμια η Πηλέας δεν συμμετέχει.
Λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία, ο κ. Βήλος είχε πει ότι η Fraport AG θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά ότι η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις προδιαγραφές του διαγωνισμού.
Ο Όμιλος Κοπελούζου εμφανίζεται και στις δύο πλευρές. Εταίρος της Fraport στο ένα σχήμα και, κατά το ενημερωτικό σημείωμα του ΕθΑΤ, μέτοχος του ΔΑΑ, που είναι αντίπαλος υποψήφιος.
Η πρόσκληση απαγορεύει σε «συνδεδεμένες επιχειρήσεις» να μετέχουν σε διαφορετικά σχήματα, εκτός αν αποδείξουν ότι οι φάκελοί τους δεν επηρεάστηκαν ο ένας από τον άλλο.
Ως κριτήριο ορίζει τον έλεγχο άνω του 50% των ψήφων ή της διοίκησης.
Τι παραχωρείται. 2,44 εκατ. επιβάτες, το 62% σε πέντε αεροδρόμια
Τα 22 αεροδρόμια διακίνησαν 2.444.722 επιβάτες το 2025, έναντι 1.797.114 το 2022, χωρίς τους διερχόμενους (transit). Η αύξηση είναι 36% σε τρία χρόνια, με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,8%, κατά την πρόσκληση του Ταμείου.
Η κίνηση είναι συγκεντρωμένη. Πέντε αεροδρόμια έχουν το 62% των επιβατών και τα εννέα πρώτα το 87%.
Στο άλλο άκρο, έξι αεροδρόμια (Σκύρος, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Κοζάνη, Κάσος, Καστοριά) διακίνησαν μαζί 53.430 επιβάτες, δηλαδή το 2,2% του συνόλου.
| Αεροδρόμιο | Επιβάτες 2025 | Επιβάτες 2022 | Μεταβολή |
|---|---|---|---|
| Πάρος | 371.989 | 292.460 | +27,2% |
| Αλεξανδρούπολη | 330.155 | 249.582 | +32,3% |
| Χίος | 321.269 | 241.849 | +32,8% |
| Κάρπαθος | 264.006 | 249.728 | +5,7% |
| Νάξος | 235.663 | 123.220 | +91,3% |
| Άραξος | 170.309 | 98.428 | +73,0% |
| Λήμνος | 159.810 | 115.495 | +38,4% |
| Ιωάννινα | 145.401 | 73.612 | +97,5% |
| Μήλος | 122.464 | 86.191 | +42,1% |
Τα υπόλοιπα 13 αεροδρόμια είχαν από 69.500 επιβάτες (Ικαρία) έως 3.248 (Καστοριά).
Δύο έχασαν κίνηση στην τριετία: η Νέα Αγχίαλος (-20,4%, στους 35.969) και η Καστοριά (-5,1%).
Μόλις το 20% της κίνησης είναι διεθνές, παρότι 16 από τα 22 αεροδρόμια βρίσκονται σε νησιά. Η Πάρος και η Χίος εξυπηρετούν σήμερα μόνο πτήσεις εσωτερικού. Για σύγκριση, το teaser του διαγωνισμού αναφέρει διεθνή κίνηση 90% στη Σκιάθο, 57% στη Σάμο και 29% στη Λέσβο.
Οι υποδομές εξηγούν μέρος της εικόνας.

Η Πάρος, πρώτη σε κίνηση, έχει διάδρομο 1.400 μέτρων και αεροσταθμό που η πρόσκληση καταγράφει ως «προσωρινή κατασκευή». Ο αεροσταθμός της Νάξου είναι 450 τ.μ. Πέντε αεροδρόμια έχουν παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας: Κάρπαθος, Άραξος, Λήμνος, Νέα Αγχίαλος και Σκύρος.
Για την κλίμακα: το σύνολο των 22 αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 7% της κίνησης των 14 αεροδρομίων της Fraport Greece το 2025. Ο ΔΑΑ ξεπέρασε μόνο τον φετινό Αύγουστο τα 4 εκατ. επιβάτες.
Η πρόσκληση αφήνει ανοιχτό να επιχορηγηθεί μέρος των έργων από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, ή να υπάρξει χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου. Οι λεπτομέρειες παραπέμπονται στη Β΄ φάση. Το Ταμείο διατηρεί επίσης το δικαίωμα να αφαιρέσει ένα ή περισσότερα αεροδρόμια από την περίμετρο της συναλλαγής.
Τα κριτήρια και τα επόμενα βήματα

Το ΕθΑΤ θα αξιολογήσει τώρα τους τρεις φακέλους. Όσοι πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής θα κληθούν στη Β΄ φάση, όπου υποβάλλονται δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Χρονοδιάγραμμα για τη Β΄ φάση δεν έχει ανακοινωθεί.
Τα κριτήρια της πρόσκλησης είναι τα εξής:
- Χρηματοοικονομικά: μέσος όρος ενοποιημένων ιδίων κεφαλαίων τριετίας άνω των 150 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, μέσο EBITDA τριετίας άνω των 50 εκατ. ευρώ ή ταμειακά διαθέσιμα άνω των 150 εκατ. ευρώ.
- Τεχνικά: λειτουργία ενός αεροδρομίου την τετραετία 2022-2025 με τουλάχιστον 8 εκατ. επιβάτες συνολικά, και τουλάχιστον 32 εκατ. επιβάτες στο σύνολο των αεροδρομίων του υποψηφίου στην ίδια τετραετία.
- Δέσμευση: το μέλος που παρέχει την τεχνική ικανότητα κρατά τουλάχιστον 34% στην εταιρεία ειδικού σκοπού για 8 έως 10 χρόνια.
Τα όρια αυτά απέχουν πολύ από τα μεγέθη των τριών. Ο ΔΑΑ διακίνησε 23,7 εκατ. επιβάτες μόνο στο φετινό οκτάμηνο.
Στη Β΄ φάση οι προεπιλεγέντες υπογράφουν σύμβαση εμπιστευτικότητας. Κατόπιν λαμβάνουν την πρόσκληση υποβολής προσφορών και το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης, αποκτούν πρόσβαση στο VDR και επισκέπτονται τα αεροδρόμια. Εκεί θα οριστούν η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης, τα κριτήρια ανάθεσης και το χρονοδιάγραμμα.
Το αντάλλαγμα θα είναι σε μετρητά, με το Ταμείο να διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει και μεταβλητό τίμημα (earn-out). Ως βασικό στόχο η πρόσκληση ορίζει τη μεγιστοποίηση των εσόδων του Ταμείου, μαζί με την ανακαίνιση και ανάπτυξη των εγκαταστάσεων.
Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος ισχύουν για 24 μήνες από την υποβολή τους, δηλαδή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2028. Λόγω της στρατιωτικής χρήσης ορισμένων αεροδρομίων, η πρόσκληση προειδοποιεί ότι η σύμβαση μπορεί να περιέχει περιορισμούς στη μεταβίβαση μετοχών του παραχωρησιούχου.
Σύμβουλοι του ΕθΑΤ είναι η Eurobank (χρηματοοικονομικός), η Doxiadis Associates (τεχνικός και κυκλοφοριακός) και οι δικηγορικές εταιρείες Your Legal Partners και DVLaw.
| Ημερομηνία | Εξέλιξη |
|---|---|
| 30 Σεπτεμβρίου 2026 | Λήξη προθεσμίας, τρεις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος |
| 28 Ιουλίου 2026 | Δεύτερη παράταση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου |
| 24 Ιουνίου 2026 | Πρώτη παράταση, έως τις 20 Αυγούστου |
| 22 Απριλίου 2026 | Έγκριση του διαγωνισμού από το Δ.Σ., με αρχική προθεσμία τις 30 Ιουνίου |










