Την παρουσίαση του Συλλογικού Σήματος για τα Μακεδονικά προϊόντα πραγματοποίησε ο ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο HYATT, στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, αποδεικνύοντας έμπρακτα και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ. Η δημιουργία του Μακεδονικού Σήματος έχει σκοπό την προστασία των ελληνικών προϊόντων που παράγονται στην Μακεδονία, συνδυάζοντας την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας, μέσα από αυθεντικά, γνήσια και ποιοτικά προϊόντα των μελών του Συνδέσμου Εξαγωγέων.

 

Εναρκτήρια ομιλία στη συνέντευξη τύπου απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ για την καταχώρηση ενός Ευρωπαϊκού Σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα περιλαμβάνει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και θα χρησιμοποιείται από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων θα προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας και συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, η επιλογή και σχεδίαση του σήματος έγινε με ιδιαίτερη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και τα οριζόμενα στη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες και να δημιουργηθεί μία ομπρέλα προστασίας για τα Ελληνικά Μακεδονικά προϊόντα. Σκοπός του Μακεδονικού Σήματος είναι το σήμα να μεταδίδει στους καταναλωτές πολλαπλά μηνύματα και εν τέλει να συνδέει στη συνείδησή τους το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με την μακραίωνη Ελληνική παράδοση και ιστορία της.

Την παρουσίαση του εικαστικού σκέλους του Συλλογικού Σήματος πραγματοποίησε ο κ. Ευστράτιος Τσαχπίνης, CEO της Fotone, μέλος του ΣΕΒΕ, κάνοντας ειδική μνεία στην επιλογή της λέξης MACEDONIA με λατινικούς χαρακτήρες, καθώς αυτός ο τρόπος γραφής είναι ο πιο αναγνωρίσιμος διεθνώς. Παράλληλα, τόνισε ότι επιλέχθηκε η φράση «THE GREAT», με σκοπό τη συνειρμική σύνδεση της ελληνικής ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα προϊόντα που προέρχονται από την Ελληνική Μακεδονική γη, ενώ τα γράμματα GR αναγράφονται με έντονη γραφή με σαφή αναφορά στα αρχικά της χώρας μας. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τσαχπίνης αναφέρθηκε στην επιλογή των άσπρων γραμμάτων σε μπλε φόντο, η οποία θα αποτελέσει ακόμη ένα στοιχείο αναφοράς στη χώρα μας.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ Νομικής σε θέματα σημάτων, κ. Στάθης Κουτσοχήνας, αναφέροντας ότι η αίτηση για την καταχώριση του Συλλογικού Σήματος του ΣΕΒΕ θα υποβληθεί στο γραφείο διανοητικής ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUIPO), στο Αλικάντε, ενώ στη συνέχεια ανέπτυξε το νομικό πλαίσιο των Συλλογικών Σημάτων της Ε.Ε. Παράλληλα, τόνισε τις ιδιαιτερότητες που διέπουν τα συλλογικά σήματα της Ε.Ε., καθώς μπορούν να αποτελέσουν σημεία ή ενδείξεις που δύνανται να χρησιμεύσουν στο εμπόριο για δήλωση της γεωγραφικής προέλευσης των προϊόντων ή των υπηρεσιών. Τέλος, ο κ. Κουτσοχήνας υποστήριξε ότι «Το Συλλογικό Σήμα του ΣΕΒΕ θα χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη, την εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχονται με αυτό και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα Μακεδονικά προϊόντα».

Η αίτηση του ΣΕΒΕ για καταχώριση του συλλογικού σήματος θα αφορά σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών και θα συνοδεύεται από κανονισμό χρήσης, σύμφωνα με τον οποίο θα απονέμεται το δικαίωμα χρήσης του σε κάθε επιχείρηση τα προϊόντα της οποίας προέρχονται από τις τρεις αντίστοιχες περιφέρειες της χώρας. Το συλλογικό σήμα του ΣΕΒΕ θα λειτουργήσει πρωτίστως ως ένα όχημα για την προβολή και προώθηση των προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και θα συνδέσει στη συνείδηση των καταναλωτών στις ευρωπαϊκές και εν γένει ξένες αγορές τη Μακεδονία με την Ελλάδα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, θα ακολουθήσει στενή συνεργασία του ΣΕΒΕ με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Enterprise Greece.