Για 6η διαδοχική συνεδρίαση, χθες η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ πετούσε σε νέα ύψη αγνοώντας την γκρίζα χρηματιστηριακή συγκυρία.

Για περισσότερες από 10 μέρες η πλευρά των μετόχων κκ Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη δεν σχολιάζει, δεν κατηγορεί τα πεπραγμένα της διοίκησης ΕΛΛΑΚΤΩΡ, απλώς σιωπά και περιμένει.

Την ίδια ακριβώς περίοδο εντελώς συμπτωματικά, ανεβαίνει μ’ ενθουσιασμό και η μετοχή της Motor Oil που φλερτάρει διαρκώς με την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 52 εβδομάδων…

Όταν όλα τα κουτάκια θα έχουν καθίσει στη θέση τους, όλα αυτά θα βρουν την εξήγηση τους…

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου
  • Η Πρόεδρος της Επιτροπής  Κεφαλαιαγοράς κα Βασιλική Λαζαράκου, για να προστατεύσει τους μετόχους, ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της μετοχής ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις που θα ενημερώσουν ισότιμα , το σύνολο της αγοράς.

Χωρίς αμφιβολία, είναι πλέον δεδομένο, στην υπόθεση της σκληρής κόντρας του επιχειρηματικού διδύμου Δ. Μπάκου- Γ. Καϋμενάκη με τον τον Ολλανδικής καταγωγής βασικό μέτοχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Henry Holterman, μπαίνουν τίτλοι τέλους.

  • Οι κκ. Μπάκος και Καϋμενάκης, συμφώνησαν να μεταβιβάσουν το δικό τους ποσοστό στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, στην τιμή του 1,75€/μτχ δηλαδή έναντι  180 εκατ. ευρώ, αποκομίζοντας σημαντικό κεφαλαιακό κέρδος σε σχέση με την αρχική τους επένδυση…

Θα ακολουθήσει μια περίπλοκη νομική διαδικασία η οποία κατά πάσα πιθανότητα, θα καταλήξει στην υποβολή δημόσιας προσφοράς.

Παράλληλα όμως με την εξαγορά των μετοχών, ό όμιλος Βαρδινογιάννη -σύμφωνα με πληροφορίες- έκλεισε μια ακόμη μεγαλύτερη συμφωνία με τους Ολλανδούς της Reggeborgh και τον H. Holterman :

  • H Motor Oil,  θα εξαγοράσει τον επιχειρηματικό βραχίονα του κατασκευαστικού Ομίλου, που εστιάζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το μεγάλο κέρδος στη συμφωνία, για τον Όμιλο Βαρδινογιάννη είναι ότι θα αποκτήσει επίσης το 75% της εταιρείας Άνεμος (που πριν από χρόνια είχε απορροφηθεί από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Διευρύνεται σημαντικά και ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, ο ρόλος του Ομίλου Βαρδινογιάννη  στην αγορά των ΑΠΕ.

Το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, με στοιχεία Δεκεμβρίου 2021, ήταν 493 MW. Επιπλέον, σε διάφορα στάδια αδειοδότησης βρίσκονται 1.616 ΜW, ενώ εκκρεμεί ακόμη μία αίτηση χορήγησης Βεβαίωσης Παραγωγού για επιπλέον 35 MW.

Με αυτήν την συμφωνία ο  Όμιλος της Motor Oil καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς που είναι τώρα στα 773 ΜW (493MW από τις ΑΠΕ  της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και 280 MW της Motor Oil)  θα εκτιναχτεί στα επίπεδα 2,4 GW με το νέο χαρτοφυλάκιο των υπό εκτέλεση έργων..

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here