Για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώθηκε ότι ο απρόβλεπτος παράγων μπορεί να ανατρέψει θετικές εκτιμήσεις που τεκμηριώνονται από τα μέχρις εκείνη τη στιγμή δεδομένα.

Έτσι, η εκτίμηση ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. θα πετύχει νέο υψηλό έτους σαν αποτέλεσμα της πιθανολογούμενης αναβάθμισης από τη Moody’s, διαψεύστηκε, αν και ο οίκος είχε προηγουμένως δημοσιοποιήσει τη θετική άποψή του για το ελληνικό χρέος.

Παράλληλα, το Αυστριακό lockdown διαμόρφωνε προσδοκίες για ανάλογες αποφάσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, οδηγώντας ήδη από την Παρασκευή σε αναταράξεις στις ευρωαγορές.

Με τα δεδομένα αυτά, επανήλθε ο σκεπτικισμός τόσο για την επάνοδο στην κανονικότητα όσο και για τις επιδόσεις του ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο στο βαθμό που τα περιοριστικά μέτρα αποθαρρύνουν την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδιαίτερα εκείνης των εορταστικών ημερών.

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών για το 9μηνο του 2021 επιβεβαιώνουν τις εξαιρετικές επιδόσεις των ταξιδιωτικών εισπράξεων που ανήλθαν στα €8,6 δις. (στο 55% της επίδοσης του 2019), συμβάλλοντας στην αισθητή υποχώρηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (στα €5,6 δις. από €8,4 δις. το 2020).

Επανήλθαν έτσι τα φοβικά σύνδρομα  στην ψυχολογία των επενδυτών που αγνόησαν τόσο τις καλές επιδόσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του 9μηνου όσο και τις αναβαθμισμένες τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές που ανακοίνωσε η HSBC ενόψει της  διαμόρφωσης  της σχέσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων κάτω από το 10%.

Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. υποχώρησε κάτω από τις 900 μονάδες με τις 895 μονάδες να συνιστούν το εγγύτερο επίπεδο στήριξης.

Με το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας να ενσωματώνεται και στον προϋπολογισμό του 2022 που προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης +4,5%, αύξηση επενδύσεων κατά 21,9% αλλά και δραστική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος σε μόλις 1,2% του ΑΕΠ.

Στις διεθνείς αγορές, συνεχίζεται ο προβληματισμός σε σχέση με τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από μέρους των Κεντρικών Τραπεζών με δεδομένη τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, με τις  τιμές παραγωγού στη Γερμανία να φτάνουν το +18,4% τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα, ο  Πρόεδρος Μπάιντεν  διορίζει για μια ακόμη θητεία τον Τζέρομ Πάουελ ως επικεφαλής της Federal με τους αναλυτές να θεωρούν ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή και των Κεντρικών Τραπεζών στην τιθάσευση του πληθωρισμού, ενόσω η εξομάλυνση των συνθηκών προσφοράς δεν διασφαλίζει τις προϋποθέσεις να ξεπεραστούν οι ανατιμητικές συνθήκες. Με τη Morgan Stanley να διαμορφώνει απαισιόδοξη στάση για τις ευρωαγορές αλλά και τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος από κοινού με τον Ντέιβιντ Σάλομον της Goldman Sachs να προειδοποιoύν για κατάσταση υπερβολικής ευφορίας στις αγορές, χωρίς ωστόσο επί του παρόντος η επενδυτική ψυχολογία να διαταράσσει τις επιδόσεις των δεικτών.

 

{Ο Δημήτρης Τζάνας είναι Δ/ντης Επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here