Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και ιδιαίτερα από το ρωσικό φυσικό αέριο βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της γερμανικής κυβέρνησης από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι προσπάθειες για αναζήτηση νέων πηγών φυσικού αερίου πλέον παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις από τη ρωσική πλευρά.
“Είμαστε καλά προετοιμασμένοι ενεργειακά για τον χειμώνα” δήλωσε την Πέμπτη από το βήμα της Ολομέλειας της γερμανικής Βουλής ο αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομία Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Στο πλαίσιο της ενεργειακής στροφής της Γερμανίας ιδιαίτερο βάρος πέφτει πλέον στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), με τον Γερμανό υπουργό να εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στη γρήγορη διασύνδεση των σχεδιαζόμενων πλωτών μονάδων LNG με το γερμανικό δίκτυο παροχής ενέργειας. H Γερμανία πρόκειται να αποκτήσει συνολικά τέσσερις πλωτές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου προσεχώς, δύο εκ των οποίων θα προέλθουν με μίσθωση ειδικών τάνκερ από την εταιρεία Dynagas του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.
Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίου τύπου του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ, που εκπροσωπεί τη γερμανική πλευρά στο όλο εγχείρημα, η Dynagas θα συμμετάσχει στα γερμανικά σχέδια ενεργειακής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο με δύο υπερσύγχρονα τάνκερ, το Transgas Force και το Transgas Power. Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών, πρόκειται για δύο πλωτές μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου κατασκευής του 2021, οι οποίες ταυτόχρονα πληρούν υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι μονάδες αυτές αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2023, κάτι που εξαρτάται από την ολοκλήρωση των απαιτούμενων χερσαίων έργων για τη μεταφορά LNG.
Η σχετική συμφωνία υπεγράφη πρόσφατα στο Βιλχελμσχάφεν της Κάτω Σαξονίας στη Βόρεια Θάλασσα, παρουσία του υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Εκεί αναμένεται να λειτουργήσει και πρώτος πλωτός σταθμός LNG, με τον δεύτερο να έχει προβλεφθεί για το Μπρουνσμπύτελ στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν. Οι άλλοι δύο πλωτοί σταθμοί LNG αναμένεται να κατασκευαστούν αργότερα, πιθανώς στο Ροστόκ ή το Αμβούργο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ για την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt οι δύο μονάδες LNG του Έλληνα εφοπλιστή, σε συνδυασμό με άλλες δύο νορβηγικών συμφερόντων της εταιρείας Höegl LNG, «θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν το γερμανικό ενεργειακό δίκτυο με έως και 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο» δηλαδή «με τα δύο τρίτα της συνολικής ποσότητας που εισήγαγε πέρυσι η Γερμανία από τη Ρωσία».
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για σημαντική ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, που αναβαθμίζει και τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού «παίκτη» στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.Eίναι γνωστή άλλωστε η δυναμική παρουσία εδώ και δεκαετίες ανά τον κόσμο ελληνικών δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου. Πλέον πολλοί Έλληνες εφοπλιστές εστιάζουν στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, επενδύοντας μαζικά στον τομέα.
Πηγή: Deutsche Welle